четвер, 24 жовтня 2019 16:54

"Президент Борщаги" бореться із сміттям, наркотиками та поганою англійською

"Президент Борщаги" бореться із сміттям, наркотиками та поганою англійською
Давід Пластер займається волонтерською діяльністю. В його організацію з безкоштовного вивчення англійської мови ходить Олег Сєнцов. Фото: facebook/David Plaster

Давіда Пластера з американського міста Спрінгфілд називають "президентом Борщаги". Працював інструктором і радником у Національній гвардії. Останні півроку разом із однодумцями прибирає від сміття Борщагівський район столиці.

"Якось на Борщагівці замальовував на паркані написи з рекламою наркотиків в інтернеті. Одна з бабусь сказала, роблю це, бо хочу стати президентом. Пояснив, що не можу балотуватися, бо не маю українського громадянства. Вона відповіла: "Тоді завтра Конституцію під вас перепишуть і зможете". Після того мене почали називати "Президентом Борщаги", - каже Давід Пластер.

Брав участь у Революції гідності.

"Жив тоді на Майдані. Намагався робити все, що можу. Надавав медичну допомогу, вчив накладати пов'язки та лікувати кульові поранення, купляв протестувальникам цигарки, чай, каву, воду та їжу. Багато людей думали, що я приїхав із Польщі через акцент, який з'являвся, коли я розмовляв українською. Називався поляком Майклом. Не хотів, щоб знали, що я американець. Могли думати, буцімто, дію від свого уряду. Дратували іноземці, які приїжджали на Майдан, щоб зробити фото. Потім говорили, що допомагали українцям" - каже Пластер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Боротися із ворогом треба на усіх фронтах і не заради пільг" - військова Аніта Луіс

Пластер заснував у Києві безкоштовний проект із вивчення англійської мови для військових та їхніх сімей.

"З'ясував, що вираження своїх почуттів та болю іншими мовами має терапевтичний ефект. Це змушує думати і робить простішим процес виявлення проблеми. Допомагаю, бо соромно стояти осторонь. Українці близькі американцям по духу, вони теж жадають свободи і готові за неї боротися. Війна з Росією нагадує мені час, коли США боролися з англійськими колонізаторами.

Після початку війни на Донбасі 2 роки жив у Слов'янську.

"Привіз із собою медичні матеріали та ліки. Разом зі своєю командою навчив понад 10 тисяч людей військовим медичним стандартам НАТО. Курси могли пройти всі бажаючі. На допомогу українській армії віддав 150 тисяч доларів. Місцевим бабусям встановлював бойлери і ворота. Спілкувався з ними і сам пропонував допомогу. Люди - це найкраща інвестиція, яка завжди повертається", - каже волонтер.

Понад сотні військовослужбовців підрозділів охорони впродовж трьох діб вправлялися у стрільбі по наземних і по повітряних цілях із зенітних установок ЗУ-23, ЗКУ та великокаліберних кулеметів ДШКМ.

Зараз ви читаєте новину «"Президент Борщаги" бореться із сміттям, наркотиками та поганою англійською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути