пʼятниця, 22 січня 2010 12:44

Президент Афганістану заплатить талібам за мир

Президент Афганістану заплатить талібам за мир

Президент Афганістану Хамід Карзай оголосив сьогодні в інтерв"ю "Бі-Бі-Сі" про свій намір запропонувати бойовикам руху "Талібан" грошову винагороду і роботу в обмін на рішення скласти зброю. Як повідомляє AFP, здійснення цього плану буде фінансуватися Заходом.

"Тим, хто вирішить повернутися, ми надамо можливість працювати, знаходити роботу, бути захищеними і знову селитися в своїх громадах", цитує Карзая AFP. Щоправда президент уточнив, що на радикальних бойовиків "Талібану", яких підозрюють у зв"язках з "Аль-Каїдою" і іншими терористичними угрупованнями, озвучена ним програма не поширюється.

Карзай нагадав, що в даний час лідери "Талібану" платять бойовикам більші зарплати, ніж афганський уряд може платити військовослужбовцям збройних сил і співробітникам правоохоронних органів з бюджету країни.

Раніше Держсекретар США Хілларі Клінтон заявляла про те, що нова довгострокова стратегія США щодо врегулювання ситуації в Афганістані і Пакистані передбачає приділення більшої увагу заходам невійськового характеру. Серед них глава американської дипломатії, зокрема, називала відправку американських цивільних експертів у ці дві країни, а також заходи щодо повернення бойовиків у суспільство.

Бойовики руху "Талібан", що складаються переважно з представників пуштунських племен, до яких належить і сам афганський президент, регулярно здійснюють вилазки проти військових коаліційних сил і афганської армії, а також проти цивільних об"єктів.

У понеділок, 18 січня, бойовики руху "Талібан" напали на ряд урядових і громадських будівель в Кабулі. Бій з терористами проходив в ста метрах від Президентського палацу, де в цей час Хамід Карзай зустрічався з рядом міністрів.

Останніми місяцями афганський рух також значно зміцнило свої позиції в західному Пакистані, де почастішали випадки нападів бойовиків.

Наступного тижня в Лондоні відкривається міжнародна конференція щодо ситуації в Афганістані, на якій будуть обговорені шляхи стабілізації ситуації в країні. В якості основних доповідачів у Лондоні виступлять ключові учасники західної коаліції в Афганістані - Велика Британія і США.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Президент Афганістану заплатить талібам за мир». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути