Ексклюзиви
понеділок, 02 листопада 2009 14:55

Хамід Карзай став президентом Афганістану

Хамід Карзай став президентом Афганістану

ЦВК Афганістану поставив крапку в тривалій передвиборній гонці і оголосив Хаміда Карзая президентом країни. Незадовго до цього в ході консультацій з генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном незалежна виборча комісія Афганістану прийшла до висновку, що влаштовувати другий тур президентських виборів у країні не має сенсу.

До офіційного оголошення Хаміда Карзая переможцем президентських виборів відбулися консультації незалежної виборчої комісії з генсеком ООН Пан Гі Муном. У ході бесіди з"ясувалося, що необхідність у проведенні другого туру виборів відпала.

Нагадаємо, проведення другого туру виявилося під загрозою напередодні, коли стало відомо про те, що єдиний суперник Хаміда Карзая, колишній міністр закордонних справ Абдулла Абдулла не буде брати участь у перегонах. Свій крок він пояснив неможливістю проведення в Афганістані чесних і прозорих виборів. Однак на незалежну виборчу комісію зняття кандидата ніяк не вплинуло - другий тур збиралися проводити, як і намічалося, 7 листопада.

Тепер же після консультацій з генсеком ООН Пан Гі Муном, в необхідності продовження процесу засумнівалися. Як повідомила британська телекомпанія Sky News, рішення про скасування другого туру президентських виборів обумовлено в першу чергу складною внутрішньою обстановкою та загрозою нового нападу талібів.

При цьому побоюватися дійсно є чого. Нагадаємо, 28 жовтня в Кабулі кілька озброєних бойовиків вчинили напад на будівлю ООН. В результаті загинули 12 осіб: шестеро співробітників ООН, двоє охоронців, один мирний афганець і троє бойовиків. Відповідальність за напад взяли на себе таліби, заявивши, що теракти пов"язані з президентськими виборами в Афганістані.

Тим часом, Абдулла Абдулла довго боровся за свою участь у передвиборній гонці. В якості необхідних для цього умов він називав, зокрема, відставку голови виборчої комісії, перегляд її складу, а також призупинення роботи парламенту, який, на його думку, проводив незаконну агітацію.

За матеріалом: Коммерсант

Зараз ви читаєте новину «Хамід Карзай став президентом Афганістану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути