Ексклюзиви
понеділок, 21 липня 2008 20:52

Претенденти на "7 чудес України" опинилися на межі знищення

Кожен п"ятий зі 100 об"єктів, які претендують на статус природних чудес України, і кожен третій із 21 об"єкту, що вже визначені фіналістами конкурсу "Сім природних чудес України" перебувають під загрозою знищення. Про це на прес-конференції в УНІАН сьогодні заявили голова громадської організації "Національний екологічний центр України" (НЕЦУ) Ігор Сиренко і віце-президент Благодійного фонду "Київська ландшафтна ініціатива" Володимир Колінко.

Як підкреслив Сиренко, на переконання природоохоронців конкурс "Сім природних чудес України" має перерости у Всеукраїнську кампанію з порятунку природних об"єктів України. За його інформацією, відповідне звернення про об"єднання зусиль задля збереження унікальних природних об"єктів від НЕЦУ було направлено до ініціатора конкурсу та голови оргкомітету з його проведення, народного депутата Миколи Томенко, на що отримано позитивну відповідь.

Зокрема, за словами Сиренко, Микола Томенко виступив з ініціативою щодо проведення разом з Міністерством охорони природи круглого столу щодо проблем природних чудес України.

Нагадаємо, цього ж року Микола Томенко ініціював всеукраїнську акцію "7 духовних чудес України", що відбудеться наступного року.

На прес-конференції також йшлося, що представники НЕЦУ й БФ "Київська ландшафтна ініціатива" давно опікуються проблемами багатьох об"єктів - претендентів на статус природних чудес України, яким загрожує знищення, зокрема, Дунайського біосферного заповідника; Чорноморського біозаповідника; регіонального парку "Гранітно-Степове Побужжя" на Миколаївщині; заплави річки Десна та інших.

Заступник голови НЕЦУ Олексій Василюк зазначив, що, не дивлячись на конкурс, до природоохоронців продовжує надходити інформація про нові спроби зруйнувати той чи інший об"єкт, що увійшов до переліку найвизначніших природних чудес країни.

Зокрема, це стосується Балаклавської бухти з мисами Айя і Фіолент - цю територію мають намір забудувати дачами і звести там багатоповерховий готельний комплекс. Організація також має інформацію про самозахоплення під будівництво території Національного природного парку "Синевир", де розташоване найбільше озеро Закарпаття; про влаштування змагань щодо підкорення гори Говерла прихильниками екстремального спорту - автолюбителями на джипах, що руйнує екосистему заповідної території.

У свою чергу Колінко окремо зупинився на проблемах природних об"єктів, що розташовані на території Києва. Він висловив жаль з приводу того, що столиця не має ландшафтного архітектора. "Київ по своїй суті може претендувати на одне з чудес світу - ландшафтних чудес", - сказав віце-президент Благодійного фонду, зазначивши, що сьогодні "стирається обличчя Києва".

Колінко нагадав про столичні забудови, зокрема, Пейзажної алеї; Дніпровських схилів, які планувалося раніше внести до переліку об"єктів, що перебувають під захистом ЮНЕСКО; берегів Дніпра; Совського урочища, яке є "природним екологічним коридором"; Замкової гори тощо.

Окремо екологи зупинилися на рішенні Київради щодо зменшення території заказника Жуків острів, згідно з яким з 1 тис. 630 га заказника 1 тис. 446 га позбавлено заповідного статусу. Як підкреслив Василюк, вилучена територія віддана під забудову 15-ти кооперативам, і будівництво, яке спричинить знищення природи заповідника, може розпочатися вже найближчим часом.

Колінко також запропонував організувати і провести окремий конкурс "7 природних чудес Києва", щоб звернути увагу громадськості та влади на природний фонд Києва.

Конкурс "Сім природних чудес України" є другим етапом всеукраїнської акції "Сім чудес України", де було обрано сім кращих історико-культурних і архітектурних об"єктів країни.

Зараз ви читаєте новину «Претенденти на "7 чудес України" опинилися на межі знищення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути