понеділок, 15 червня 2009 08:33

Прем"єр Ізраїлю назвав умови визнання Палестинської держави

Прем"єр Ізраїлю назвав умови визнання Палестинської держави
Прем"єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу оголосив в неділю про готовність погодитися на створення незалежної Палестинської держави, якщо вона буде демілітаризованою і визнає Ізраїль державою єврейського народу.

У такій конкретизованій формі голова правого ізраїльського уряду вперше визнав формулу дві держави для двох народів як кінцеву мету палестино-ізраїльського врегулювання.

"Якщо ми отримаємо гарантії демілітаризації і якщо палестинці визнають Ізраїль єврейською державою, ми будемо готові піти на мирну угоду і прийти до створення Палестинської демілітаризованої держави поряд з єврейською державою Ізраїль", - сказав Нетаньягу, виступаючи з програмною промовою в Бар-Іланському університеті.

"Без дотримання цих двох умов є серйозні побоювання, що поруч з Ізраїлем буде створено Палестинську збройну державу, яка стане новою базою тероризму, як це сталося із Сектором Гази" - продовжив він.

Тому Ізраїль, зі слів Нетаньягу, сьогодні просить від світового співтовариства чітких гарантій того, що в рамках постійного врегулювання та територія, яка опиниться в руках палестинців, буде демілітаризованою.

"У палестинців не буде армії, не буде контролю над повітряним простором, будуть ефективні засоби протидії проникненню зброї в Палестинську державу. Зрозуміло, що вони не зможуть укладати військові союзи. Без цього рано чи пізно ми отримаємо ще один Хамастан", - пояснив прем"єр.

Назвавши визнання єврейського характеру Ізраїлю основною умовою врегулювання, а відмову від виконання цієї вимоги - коренем конфлікту, Нетаньягу закликав погодитися з тим, що проблема мільйонів палестинських біженців буде вирішуватися поза Ізраїлем.

Він також повторив раніше зроблені заяви про відмову від розділу Єрусалиму з палестинцями і намір продовжити будівництво в межах вже існуючих єврейських поселень для задоволення потреб демографічного розвитку.

Нетаньягу знову висловив готовність негайно і без попередніх умов повернутися за стіл мирних переговорів з палестинцями, а також вести діалог про мир зі всіма арабськими країнами - у будь-який час, в будь-якому місці, чи то Дамаск, Ер-Ріяд чи Єрусалим.

Між тим, керівництво Палестини заявило, що промова прем"єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу підриває всі зусилля зі встановлення миру в регіоні.

"Ця промова підриває всі мирні ініціативи в регіоні", - сказав представник голови ПНА Махмуда Аббаса Набіль Абу Рудейна. "Вона зводить нанівець всі зусилля із збереження мирного процесу, що означає явний виклик американській адміністрації", - додав він.

Інший високопоставлений помічник Аббаса Ясір Абд Раббо також піддав різкій критиці слова Нетаньягу.

"Він говорить про Палестинську державу тоді, коли спустошує її..., виключивши зупинку створення єврейських поселень", - сказав Раббо.

"Вимагаючи визнати Ізраїль єврейською державою, він хоче, щоб палестинці стали частиною глобального сіоністську руху", - додав Раббо.

Критиці промову ізраїльського прем"єра піддав також правлячий в Секторі Гази палестинський рух ХАМАС, сказавши, що вона відображає расистську і екстремістську ідеологію.

"Ця промова відображає расистську і екстремістську ідеологію Нетаньягу і відкидає всі права палестинського народу", - сказав агентству представник ХАМАС Фоузі Бархум.

Між тим, у Білому домі вже назвали виступ Нетаньягу важливим кроком до створення Палестинської держави.

Як заявив представник Білого дому, президент США, як і раніше, підтримує створення двох держав і вірить, що це рішення може і має забезпечувати як безпеку Ізраїлю, так і виконання законного прагнення палестинців до створення власної держави.

Нагадаємо, 22 травня на церемонії, присвяченій святкуванню 42-ї річниці об"єднання міста під владою Ізраїлю під час шестиденної війни, голова ізраїльського уряду заявив, що Єрусалим назавжди залишиться неподільною столицею єврейської держави.

Ці заяви вже викликали різку реакцію з боку палестинців, які наполягають на тому, щоб Східний Єрусалим був визнаний столицею майбутньої Палестинської держави.

Як повідомлялося, 18 травня, після двосторонньої зустрічі у Вашингтоні прем"єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу пообіцяв президенту США Бараку Обамі негайно розпочати переговори з палестинською адміністрацією про мирне врегулювання в регіоні, повідомляє РІА Новості.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єр Ізраїлю назвав умови визнання Палестинської держави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути