вівторок, 19 січня 2010 08:17

Православні і греко-католики святкують Водохреща

Православні і греко-католики святкують Водохреща

У вівторок більшість православних вірян світу, а також греко-католики відзначають свято Водохреща (Богоявлення Господнього). Це третє найбільше свято, яке завершує цикл Різдвяних свят.

Це свято встановлене як нагадування про хрещення Ісуса Христа, яке, як оповідає Євангеліє, здійснив Іван Предтеча у водах Йордану, коли Спасителю було 30 років. Церква розглядає Хрещення Господнє як "свято просвіти" народів, оскільки за її вченням, саме з Хрещення Ісус розпочав проповідь євангельської істини.

Свято Хрещення називають ще Богоявленням, тому що у момент занурення Христа у води Йордану Бог явив Себе людям як Святу Трійцю: голос Бога-Отця свідчив про Сина, Син Божий хрестився від рук Івана в річці Йордан, а Дух Святий у вигляді голуба зійшов на Сина.

Водохресна вода зцілює від хвороб

Цього дня Церква здійснює велике освячення води на честь того, що Господь Ісус Христос, який не має гріхів, Своїм зануренням в Йордан освятив його води. 

Богоявленську святу воду православні і греко-католики вважають великою святинею і зберігають цілий рік - до наступного свята Хрещення. Її п"ють, окроплюють нею житла. Вважається, що водохресна вода зцілює від хвороб.

До цього дня існує благочестива традиція влаштовувати "йордани" - хрестоподібні ополонки в льоду річок, озер і ставків і освячувати їх. Багато вірян у водохресні дні купаються в освячених ополонках, хоча цей звичай Церква не вважає обов"язковим.

Напередодні - 18 січня - люди постують. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря. На стіл подають пісні страви.

УНІАН, Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Православні і греко-католики святкують Водохреща». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути