неділя, 20 травня 2018 14:06

Прах Шевченка привезли до Канівського собору

Прах Шевченка привезли до Канівського собору
Перед похованням прах Тараса Шевченка 2 доби знаходився в Успенському соборі в Каневі. Фото: Prostir

Прах Тараса Шевченка привезли з Києва до Канева 20 травня 1861 року на пароплаві "Кременчук". Домовина поета протягом двох діб перед похованням знаходилася в Успенському (Юріївському) соборі, який був збудований за гроші князя Всеволода Ольговича в 1144 році.

У соборі також знаходилося тіло славетного лицаря Івана Підкови - Серпяги, яке привезли в Канів гетьман Шах і козаки. Там покоївся український гетьман Серпяга, якого підступно вбили у Львові. Пізніше в його честь назвали Серпяжним шляхом дорогу, яка раніше прямувала від Канева в бік Пекарів. За даними літописів у соборі постригся в ченці та жив до кінця своїх днів запорозький гетьман Яків Шах, поряд з яким похований інший український гетьман Іван Підкова. Також, якщо вірити народним думам, в канівському монастирі похований Самійло Кішка.

22 травня 1861 року у Каневі перепоховали Тараса Шевченка, поминальне слово мовив настоятель Успенського собору Гнат Мацкевич.

"Є світло, яке подібно світилу небесному, засяявши раз, не згасає ніколи… от, браття-християни, перед Вами світло, яке світило всій Малоросії, перед Вами – Тарас Шевченко", - сказав тоді він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Могилу Шевченка у Петербурзі розкопали через два місяці після поховання

А пам'ятний знак біля канівського собору говорить, що "звідси почався останній шлях Тараса Шевченка на Чернечу гору в безсмертя".

Храм має довгу і насичену історію, так за часів Української Народної Республіки там правила автокефальна церква і богослужіння велось українською мовою. Пізніше, в 20-х роках ХХ століття більшовики використовували приміщення монастиря, як склад для міндобрива. Наразі Успенський Собор підлягає Московському патріархату.

Зараз ви читаєте новину «Прах Шевченка привезли до Канівського собору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути