вівторок, 24 квітня 2007 12:18

Поверхня Сонця виявилася холоднішою за його атмосферу (ФОТО)
5

Наше Сонце звучить подібно до органу. Під час спалахів корональні петлі стають трубами своєрідного органу, по яких звук летить із швидкістю 10 км/с. Про це заявив на національній астрономічній конференції Королівського астрономічного товариства в Прістоні професор Роберт фон Фай-Зібенбюрген.
По словах ученого, що очолює дослідницький центр сонячної фізики і космічної плазми Університету Шефілду, викиди з поверхні Сонця розплавленої плазми у вигляді протуберанців супроводжуються звуковими хвилями. При цьому трубами цього "сонячного органу" служать самі протуберанці. Точніше, корональні петлі – довгі плазмові нитки, підстави яких знаходяться на поверхні Сонця, а самі вони розташовуються уздовж ліній магнітного поля нашої зірки.

Як відзначив фон Фай-Зібенбюрген, звукова хвиля рухається по корональній петлі із швидкістю десять кілометрів на секунду. Учені навіть виклали відтворений звук "сонячного органу" в інтернет (відзначимо, що безпосередньо "записати" звук з супутника неможливо – в космічному вакуумі звуки не розповсюджуються).

"Магнітне поле поширює енергію в різні райони Сонця, що і приводить до спалахів. Цього ми раніше не бачили. Сподіваюся, нам вдасться детальніше вивчити ці процеси. Багато теорій, мабуть, доведеться переглянути", – сказав Леон Голуб, головний астрофізик Гарвардської астрофізичної обсерваторії.

Дані зонда ще раз підтвердили, що поверхня Сонця набагато холодніша, ніж його атмосфера.

"У нас ще немає розуміння, як холодніша поверхня обігріває гарячу атмосферу. Проте отримані дані, швидше за все, дозволять нам підібратися до розгадки механізму обігріву", – сказала Карпен.

Можливо, першим кроком до розгадки цього і стане вивчення зоряної музики, повідомляє Газета.ру.
Зараз ви читаєте новину «Поверхня Сонця виявилася холоднішою за його атмосферу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути