вівторок, 14 січня 2014 11:16

Постійного кореспондента Financial Times в СРСР не пустили до Росії

Постійного кореспондента Financial Times в СРСР не пустили до Росії
Фото: rferl.org

Росія заборонила в'їзд в країну американському журналісту і колишньому московському кореспондентові Financial Times, очевидно, за запитом спецслужб, що стало одним з перших подібних випадків з часів холодної війни, пише Financial Times.

Девід Сеттер в останні місяці працював у Москві радником і журналістом "Радіо Вільна Європа/ Радіо Свобода" і подав заяву на візу та акредитацію в російський МЗС. За словами Сеттера, коли він спробував отримати візу в російському посольстві в Україні минулого місяця, дипломат посольства сказав йому, що "компетентні органи" вирішили, що його присутність на території Росії "небажана".

"66-річний Сеттер був першим постійним московським кореспондентом Financial Times з 1976 по 1982 рік. Пізніше він співпрацював з The Wall Street Journal і був науковим співробітником американських університетів і дослідницьких центрів, написавши три книги про Росію", - йдеться в статті.

"Я вважаю це зміною політики, - заявив Сеттер. - Російська влада переходять від спроб вплинути на західну пресу до спроб контролювати її".

Американський журналіст повідомив Financial Times, що він планував збільшити роль розслідувань російської служби "Радіо Вільна Європа / Радіо Свобода", вивчаючи не тільки корупцію, а й суперечливі епізоди посткомуністичної історії Росії.

"В одній з книг Сеттера міститься глава, в якій детально розбираються дані, що дозволяють припустити, що за вибухами в житлових будинках в кількох російських містах в 1999 році стояли російські спецслужби. Вибухи, в яких звинуватили чеченських терористів, створили привід для початку нової війни в Чечні, яка збільшила популярність Путіна, тодішнього прем'єр-міністра Росії", - пише видання.

Зараз ви читаєте новину «Постійного кореспондента Financial Times в СРСР не пустили до Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути