неділя, 15 березня 2015 19:48

"Після перемоги в Україні не буде місця олігархічній владі" — доброволець АТО

"Після перемоги в Україні не буде місця олігархічній владі" — доброволець АТО
Антон Бондаренко

Наразі на сході у найгарячіших точках воюють групи українських добровольців, які досі не визнані державою. Вони не підпорядковуються жодній офіційній силовій структурі, а ризикують своїм життям і здоров'ям заради України не менше (а подекуди значно більше), ніж інші учасники бойових дій.

Добровольці — цінні громадяни нашої держави. Адже вони не лише воюють у найпередовіших окопах — вони на передовій й у цивільному житті. Бути на вістрі доленосних змін в країні — це їхнє покликання. Про взаємодію добровольців та волонтерів, ситуацію на фронті, пагубну роль олігархів та про вихід із, здається, надкритичної ситуації розповів співзасновник ВО "Союз добровольців АТО" Антон Бондаренко (Меч).

Що таке Союз добровольців (СД) АТО?

Союз добровольців АТО — це громадська організація, яка об'єднує в собі бійців та командирів добровольчих батальйонів. Також ми відкриті для бійців ЗСУ. Тим більше, що серед останніх є дуже багато добровольців.

Представники яких підрозділів вже входять до складу вашого об'єднання?

Наразі це — бійці батальйону ОУН, також підрозділи, які утворились після фактичного розпаду "Айдару". Крім того, це військові колишнього батальйону "Шахтарськ", зокрема, з підрозділу "Торнадо" та інші добровольці.

Яка головна мета Союзу?

Головна мета — це допомога добровольцям. Ми налагоджуємо комунікації між волонтерами та підрозділами, які перебувають безпосередньо на передовій. Це сприяє тому, що необхідне постачання приходить за адресою — у ті військові об'єднання, де його дійсно потребують.

Також ми проводимо реабілітацію і надаємо всебічну підтримку пораненим на фронті товаришам, підтримуємо родини загиблих побратимів.

Ще один напрямок наших дій — ми намагаємось відслідковувати, а подекуди й присікати злочинні дії: корупцію, розкрадання постачання, які, на жаль, зараз мають місце.

Крім того, у перспективі ми плануємо реалізувати проект всеукраїнського масштабу з реабілітації всіх демобілізованих бійців. Проводимо наразі консультації з юристами, аби добитись того, щоб всі хлопці, які воювали на Донбасі, отримали статус учасника бойових дій.

Як СД АТО і ти, зокрема, оцінюєте нинішню ситуацію на сході?

Зовсім помилково вважати, що супротивник зупиниться на Донбасі. Нам відомо, що під великою загрозою інші області України, де ще не відбувається антитерористична операція. Йдеться про регіони лівобережної України та півдня.

Наразі під найбільшою загрозою Харків та Харківська область. Там можуть відбутись відверте вторгнення зовнішнього ворога і створення народних псевдо-республік.

Який вихід із подібної ситуації пропонують добровольці?

По-перше, зупинити війну. А її зупинити можна лише остаточною перемогою України і руйнуванням пострадянського, ФСБешного режиму Путіна. Наголошу на тому, що ми не воюємо з російським народом. Ми боремось проти кремлівського режиму.

Багато наших можновладців або не мають для цього політичної волі, або навмисно підігрують супротивнику. Чергове перемир'я абсолютно не в інтересах України. Я можу наводити безліч прикладів недбальства або навіть відвертої зради високопосадовців.

На нашу думку, така ситуація зумовлена тим, що при владі залишились олігархи. Після Революції гідності вони нікуди не ділись, лишаються на своїх місцях із своїми надприбутковими бізнесами. Зараз вони заробляють кошти кривавим, цинічним чином — на війні. Олігархи ніколи не дозволять запровадити в Україні військового стану, тому що це значно обмежить їхні можливості.

Яким чином тоді можна вирішити цю ситуацію на користь українського народу?

Ідеали революції мають бути доведені до логічного завершення. Тобто повинні відбутись зміни у Конституції. Вона має бути такою, щоб унеможливити олігархічне правління, володіння ними стратегічним ресурсом.

Потрібно надати більші повноваження територіальним громадам з одночасним посиленням центральної влади і збереженням унітарності та цілісності країни.

Все це можна досягнути шляхом проведення загальнонаціональних установчих зборів, референдумів і, звісно, шляхом внесення змін до Конституції.

З іншого боку, нам відомо, що такі ж самі інструменти можуть використати й супротивники України, так звана п'ята колона.

Медведчук, наприклад, неодноразово згадував про референдуми...

Так, зокрема, медведчуківський так званий "Украинский выбор" постійно спекулює на цій темі.

У такому разі українське суспільство повинно відразу відмежуватись від п'ятої колони. У системних змінах в країні можуть брати участь лише ті сили, які апріорі стоять на засадах неподільності України, здорового україноцентризму. Решту сил, які сепаратистсько налаштовані або є агентами впливу інших країн, не можна допускати до таких важливих системних процесів.

Союз добровольців АТО планує долучитись до системних змін в країні?

Звісно. Усі наші зусилля, чи ми перебуваємо на фронті, чи у Києві на ротації, спрямовані насамперед на перемогу у війні. Адже це найперший крок на шляху до українського державотворення.

На війні ми воюємо, а на ротації постійно беремо участь у громадських акціях. Це як акції з люстрації посадовців режиму Януковича, які отримали нові посади, так і всеукраїнські волонтерські заходи. Зокрема, СД АТО підтримує національну ініціативу "Україна — це я".

Зараз ви читаєте новину «"Після перемоги в Україні не буде місця олігархічній владі" — доброволець АТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути