пʼятниця, 08 червня 2007 08:29

Pосійську Конституцію таки змінять на догоду Путіну

Російську Конституцію все-таки піддадуть переробці. Принаймні, в Кремлі вже ухвалено принципове рішення про доцільність створення робочої групи по внесенню змін до Основного закону,стверджує тижневик "Аргументи тижня".

Коректування Конституції може стати ще одним "національним проектом", іронізує із цього приводу радіостанція "Ехо Москви". Адже робочу групу, завдання якої - провести аналіз того, які поправки для Конституції стали актуальні, очолить перший заступник голови уряду Дмитро Медведев.

Підготовлені проекти змін Конституції повинні бути внесені до Державної думи вже до осінньої сесії, пише тижневик. При цьому, ймовірно, з"явиться і звернення ряду губернаторів до депутатів, які запропонують розповсюдити норму про збільшення кількості термінів обрання президента і на главу держави, що діє.

І хоча в світлі числених президентських спростувань припущень про підготовку перегляду Конституції ця версія здається сумнівною, але у неї є свій резон. Принаймні, формальні передумови для коректування Основного закону вже з"явилися: необхідно внести до Конституції хоч би назви нових суб"єктів Федерації.

А до осені, вважає видання, можуть змінитися і деякі погляди на життя самого президента. Якщо загострення пристрастей в зовнішній політиці і далі наростатиме, то залишити країну "на новенького", не досвідченого довгою роботою, хай і наступника, політика може стати недозволеною розкішшю.

Втім, теза про правку Конституції під приводом внесення до закону нових суб"єктів грішить неточністю, оскільки зміна назв і кількості суб"єктів федерації регламентована самою Конституцією: це робиться шляхом звичайного ухвалення федерального конституційного закону за стандартною процедурою. Подібні поправки вже не раз мали місце в історії сучасної Росії.

Навпаки, щоб внести зміну до розділу під назвою "Президент", потрібний спеціальний закон, який схвалять дві третини депутатів Держдуми, три чверті членів Ради федерації і законодавчі органи не менше чим двох третин суб"єктів Федерації. Саме такий порядок прописаний в останньому розділі Конституції, а це означає, що подібного роду зміну неможливо провести через референдум.

Референдум призначається лише в одному випадку: якщо ухвалено рішення про зміни розділів "Основи Конституційного ладу", "Права та свободи людини і громадянина", а також - якщо потрібно поміняти сам порядок зміни Конституції. На оголошений з цієї причини референдум виноситься проект повністю нової Конституції, розроблений Конституційними зборами, повідомляє NEWSru.


Зараз ви читаєте новину «Pосійську Конституцію таки змінять на догоду Путіну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути