Ексклюзиви
четвер, 15 жовтня 2015 09:01

Порошенко дав Героя України "кіборгу", танкісту і загиблому медику ДАПу

Президент присвоїв звання "Герой України" з удостоєнням ордена "Золота Зірка" трьом героям антитерористичної операції – молодшому сержанту Ігорю Зіничу (посмертно), старшому лейтенанту Василю Божку та майору Євгену Межевікіну.

В указі глави держави, оприлюдненому на його офіційному сайті, відзначається, що Ігор Зінич нагороджений "за виняткову мужність, героїзм і незламність духу, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, жертовне служіння українському народові".

Автор: nacburo.org
  Ігор Зінич
Ігор Зінич

Герой-медик Донецького аеропорту, 26-ти річний фельдшер швидкої допомоги Ігор Зінич загинув 20 січня 2015 року внаслідок підриву нового терміналу ДАПу. Він заїхав на територію Донецького аеропорту 17 грудня 2014 року у складі 3-го батальйону 80-ї окремої аеромобільної десантної бригада і до останнього залишався поряд з бійцями, рятуючи поранених під шквальним вогнем. За свідченням "кіборгів", лише за період з 16 до 19 січня Ігор зміг врятувати від 50 до 70 бійців. У польових умовах проводив навіть реанімаційні дії, сам був вже поранений, але поле бою не залишив, продовжував працювати.

Внаслідок другого підриву терміналу ДАПу Ігор одержав смертельні травми. Лише 17 лютого, після тривалих перемовин тіло Ігоря Зінича передали батькам для поховання, а потім з'явилося дуже багато свідчень побратимів героя про його мужність та героїзм. Нагороджений народною відзнакою – орденом "Народний Герой України".

Танкіст 92-ї окремої механізованої бригади старший лейтенант Василь Божко нагороджений за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності, самовіддане служіння українському народові. 12 лютого біля села Логвинове, допомагаючи військовикам 79-ї бригади, екіпаж танка під командуванням старшого лейтенанта вступив у нерівний бій та завдяки високому професіоналізму та винахідливості знищив 3 танки терористів та велику кількість бойовиків.

"Зірку Героя" отримав також "кіборг"-танкіст командир 1-го танкового батальйону 1-ї танкової бригади майор Євген Межевікін. Екіпажі під командуванням майора виконували бойові завдання в районі Пісок, Авдіївки, Зеніта, охороняли "периметр" Донецького аеропорту. 4 червня 2015 року, як і загиблий Ігор Зінич, Євген Межевікін отримав звання "Народний Герой України" та нагороджений першою недержавною нагородою – орденом "Народний Герой України".

Зараз ви читаєте новину «Порошенко дав Героя України "кіборгу", танкісту і загиблому медику ДАПу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути