Ексклюзиви
субота, 24 березня 2018 18:26

Понад 80% українців готові самі змінювати країну: результати опитування

84% українців упевнені, що можна розраховувати тільки на себе і свою сім'ю. Вони втомилися чекати на блага від держави.

Про це стало відомо з результатів дослідження To be Ukrainian, яке проводили в 2017 році в чотирьох найбільших містах України: Києві, Одесі, Харкові та Львові. Опитування ініціювала компанія Українська маркетингова група (UMG) спільно з Міністерством інформаційної політики, повідомляє "Новое Время".

Такі цифри стали несподіванкою для авторів дослідження. Раніше вважалося, що українці - нація екстерналів - людей, які перекладають відповідальність за власну долю і країну на зовнішні обставини. Саме в цьому українські громадяни радикально відрізнялися від жителів Західної Європи і США, жителі яких - інтернали. Тобто навпаки, беруть на себе відповідальність за все, що відбувається в їхньому житті.

Автор: Umg
  Результати дослідження показують зміни у свідомості українців у порівнянні з 2015 роком.
Результати дослідження показують зміни у свідомості українців у порівнянні з 2015 роком.

Сьогодні, українці свідомо відчувають себе громадянами, стверджує Євген Головаха, заступник директора Інституту соціології НАН України.

"Це новий феномен", - констатує він.

Серед причин таких кардинальних змін називають революцію, кризу і війну. Українці тепер готові ризикувати і пристосовуватись до будь-яких життєвих негараздів. Водночас вони стали значно більшими патріотами, ніж кілька років тому, впевнена генеральний директор UMG Наталія Бухалова. Навіть поняття патріотизму зазнало глибинних змін.

"Якщо у 2015 році можна було стати посеред площі, взятися за серце, заспівати гімн, і цього було досить, щоб бути патріотом, то тепер - ні", - пояснює Бухалова.

Для 70% співвітчизників головним фактором патріотизму стає не просто знання української мови, а й спілкування нею. За останні два роки кожен третій російськомовний українець став частіше розмовляти українською мовою. Тепер майже 60% вважають необхідним використання української мови в ЗМІ - для підтримки національного духу.

Українці налаштовані не на пасивну економію, а на пошуки додаткового заробітку. Понад 80% громадян готові проміняти престижну роботу на високооплачувану, а майже 70% - інтелектуальне і духовне зростання - на можливість більше заробляти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські заробітчани назвали найкращу країну для роботи

Кожен другий опитаний вважає, що зараз хороший час для початку власної справи.

У 2015 році понад 60% були оптимістичними реалістами і розуміли, що далеко не все добре, але вірили у краще. За два роки кількість тих, хто сприймає події у позитивному світлі збільшилась в чотири рази.

Випробування, які зараз переживає українське суспільство загартовує їх. Теж саме сталося і в 2009 році після обвалу економіки.

Якби у світі існував конкурс народів на виживання, українці посіли б призове місце, вважає історик Ярослав Грицак. І цю якість у найближчі роки вони не втратять, а будуть удосконалювати.

Українець майбутнього - це розсудливий цинічний оптиміст, у якого немає підстав вірити обіцянкам, що все буде добре. Однак ніщо не заважає йому давати відсіч усім, хто загрожує йому апокаліпсисом, продовжує експерт.

"У країні відкривається чергове вікно можливостей. Важливість цього моменту гріх недооцінювати".

Наша ідентичність залежить від мови. Тому її потрібно постійно популяризувати, каже Gazeta.ua голова Асоціації єврейських громадських організацій та общин Йосип Зісельс. Для цього українці висували ініціативу Року утвердження державної мови, але її не підтримав президент.

Зараз ви читаєте новину «Понад 80% українців готові самі змінювати країну: результати опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути