пʼятниця, 27 квітня 2007 12:25

Помер Мстислав Ростропович

Помер Мстислав Ростропович
Мстислав Леопольдович Ростропович, знаменитий віолончеліст і диригент, помер на 81-му році життя в московській клініці. Про його кінчину повідомило агентство ІТАР-ТАРС з посиланням на джерело в оточенні маестро.

У останні місяці музикант важко хворів (він страждав від захворювання печінки), його кілька разів госпіталізували.

Напередодні свого 80-ліття у березні 2007 року музикант отримав орден "За заслуги перед Вітчизною" I ступеня, повідомляє Lenta.ru.

Біографія

Ростропович почав займатися музикою у ранньому дитинстві з батьками — його батько Леопольд Вітольдович Ростропович (1892—1942) був відомим віолончелістом, а мати піаністкою. У 16 років він вступив до Московської консерваторії, де вивчав композицію з С. С. Прокоф"євим і Д. Д. Шостаковичем. 1945 року він здобув популярність як віолончеліст, вигравши золоту медаль на першому у СРСР конкурсі молодих музикантів.

Завдяки міжнародним контрактам і турам Ростропович став відомий на Заході. У його виконанні прозвучав фактично весь репертуар віолончельної музики, і згодом багато творів було написано спеціально для нього. Ним були виконані вперше 117 творів для віолончелі і зіграні 70 оркестрових прем"єр. Як камерний музикант виступав у ансамблі із Святославом Ріхтером, у тріо з Емілем Гілельсом і Леонідом Коганом, як піаніст в ансамблі з Галиною Вишневською.

За його власним визнанням, на формування його особи вплинули три композитори: Сергій Прокоф"єв, Дмитро Шостакович і Бенджамін Бріттен. Близько 60 композиторів присвятили свої твори Ростроповичу, зокрема, крім вищезгаданих, Арам Хачатурян, Огюст Беріо, Альфред Шнітке, Леонард Бернстайн, А. Дютійє, В. Лютославський, До. Пендерецкий, Б. Чайковський. Ростропович — незмінний акомпаніатор знаменитої співачки Галини Вишневської, його дружини і супутниці у житті і мистецтві. Разом вони виступали з концертами по всій земній кулі.

Починаючи з 1969 року Ростропович і його сім"я підтримували Олександра Солженіцина, не тільки дозволивши йому жити на своїй дачі під Москвою, але й написавши відкритий лист Брежнєву в його захист. За цим почалися відміни концертів і турів, зупинки записів. 1974 року їм були видані виїзні візи. Ще за чотири роки Ростроповичі були позбавлені радянського громадянства, яке їм було повернено лише у 1990 році.

З 1974 року Ростропович став одним з провідних диригентів Заходу. Протягом 17 сезонів він був беззмінним диригентом і художнім керівником Національного симфонічного оркестру у Вашингтоні, який під його керівництвом увійшов до числа кращих оркестрів Америки, і регулярним гостем Берлінської філармонії, симфонічного оркестру Бостона, Лондонського симфонічного оркестру і Лондонської філармонії. Його останніми записами були Концерт для віолончелі з оркестром N 2 Шнітке і "Повернення до Росії" — унікальний документальний фільм про поїздку Ростроповича до Москви з Національним симфонічним оркестром в 1990 році.

Ростропович відомий і своєю благодійною діяльністю: він президент Благодійного фонду Вишневської—Ростроповича, що надає допомогу дитячим лікувальним установам Російської Федерації, а також один з опікунів школи імені А. М. Горчакова, що відроджується у дусі і традиціях Царськосєльського ліцею.

"Газета по-українськи"
Зараз ви читаєте новину «Помер Мстислав Ростропович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути