пʼятниця, 20 липня 2018 17:45

Половина українців готові до компромісу на Донбасі

Половина українців готові до компромісу на Донбасі
Ірина Бекешкіна: на виборах в першу чергу кандидати говоритимуть про зарплати та комунальні тарифи. Фото: iPress.ua

Питання війни буде не головне на цих виборах.

Про це Gazeta.ua говорить директорка фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна.

Фонд "Демократичні ініціативи" спільно з центром Разумкова з'ясували, як громадяни по всій країні бачать вирішення конфлікту на Донбасі та закінчення війни. Для цього з 19 по 25 травня цього року в усіх регіонах України опитали 2019 респондентів віком від 18 років. Не проводили опитування лише в Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка не перевищує 2,3%.

Лише два рішення громадяни вважають дієвими для встановлення миру.

Це міжнародний тиск на Росію, щоб вона відмовилась від втручання у конфлікт на Донбасі, - 32%. Та успішна відбудова нормального життя на підконтрольній території цього регіону - 31%.

Встановлення миру на Донбасі силовим шляхом підтримують лише 17% населення. На мир "за будь-яку ціну" згодні тільки 20% опитаних. Більшість населення – 50% – вважає, що заради миру варто погоджуватися на компроміси, але не на всі.

За відокремлення цих територій голоси віддали 10 % опитаних. Надання ДНР і ЛНР особливого статусу в межах України підтримали 13%. Ввести в Україні федеративний устрій не проти 9%. За відмову від перспективи членства в НАТО - 7. За надання російській мові статусу другої державної лише 6 %.

"У масштабах країни проблема Донбасу, безперечно, важлива. Про неї теж будуть говорити. Але якщо брати кожного виборця окремо, то соціальні проблеми більше хвилюють людей. Тому на виборах в першу чергу кандидати говоритимуть про зарплати та комунальні тарифи", - говорить вона.

Кожна політична сила буде орієнтуватися на свого виборця, вважає експерт.

"Такі опитування дають політикам змогу зрозуміти, чого від них чекають. На жаль, у нашій країні дарма сподіватися на якісь реальні корективи у зв'язку з соціологічними опитуваннями. "Дзеркало тижня" опублікувало нещодавно матеріал, де вони показали ставлення кожної партії до питання Донбасу. Жодна з них не виступає виключно за силовий шлях. Якщо він і є, то паралельно з ним говорять і про дипломатичний формат. Українські політики розуміють, що просто силою ми не повернемо Донбас", - пояснює Ірина Бекешкіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дипломат назвав позицію Трампа щодо Донбасу

На її думку, 17 відсотків людей, які виступають на позиції виключно воєнного шляху - вимагають неможливого.

"Якою б популярною ця ідея не була - вона нездійсненна. Це не означає, що наша армія настільки слабка, що не впорається з зачисткою окупованих територій. На це піде близько двох тижнів часу. Але якщо вдатися до таких рішучих заходів, неодмінно втрутиться Росія. Почнеться повномасштабна агресія", - наголошує експерт.

Більше половини опитуваних згодні на певні компроміси, аби повернути Донбас.

"Але мінський сценарій вони відкидають. Такі поступки як особливий статус тих територій, проведення там виборів взагалі не користуються популярністю. За компромісні варіанти буде виступати "Опозиційний блок". Вони втратили багато грошей і бізнесу через війну на Сході і не зацікавлені у ще більших воєнних протистояннях", - додає Ірина Бекешкіна.

Президент Росії Володимир Путін попередив про ризики загострення ситуації на південному сході України.

Відповідна заява прозвучала під час наради послів і постійних представників РФ у четвер, 19 липня.

Як зауважив Путін, Україна не виконує взяті на себе зобов'язання і відмовляється від мирного вирішення конфлікту.

Зараз ви читаєте новину «Половина українців готові до компромісу на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути