вівторок, 17 червня 2008 13:59

Пол МакКартні об"єднав українців - The Times (ФОТО)
11

На концерті сера Пола МакКартні, покликаного об"єднати Україну, на славетному майдані Незалежності зійшовся найбільший натовп від буремних часів "помаранчевої революції", - пише кореспондент The Times Тоні Хелпін.

Більше 200 тисяч шанувальників безстрашно стояли під проливним дощем під час першого концерту МакКартні в Україні, організованого мільярдером Віктором Пінчуком. Стільки ж людей дивилися пряму трансляцію суботнього концерту на великих екранах у п"яти найбільших містах країни.

Багато українців втомилися за роки політичних негараздів, і Пінчук, зять колишнього президента України Леоніди Кучми, заявив, що безкоштовний концерт - це "час бути разом".

Натовп, який підтримував МакКартні, коли він співав Back in the USSR, був радий прийняти запрошення, проте перерва була не довгою.

Як тільки стихла музика Independence Concert, тертя в колишній радянській республіці знову вийшли на перший план. Сотні промосковських активістів у Севастополі порушили судову заборону на відкриття пам"ятника засновниці міста, російській імператриці Катерині Великій. Колотнечі розпочалися, коли українські націоналісти спробували зупинити відкриття шестиметрового пам"ятника тій, кого вони вважають іноземним окупантом.

Адміністрація міста заблокувала спробу в суботу відкрити пам"ятник на честь 225-річного ювілею Севастополя. Замість цього міська влада спорудила пам"ятник козацькому лідерові XVII століття. Місцеві ЗМІ назвали це протиборство "війною пам"ятників".

Конфлікт з приводу минулого Севастополя став останньою подією в безперервній історії розколу між переважно проросійським півднем і сходом і проєвропейським заходом країни. Цей розкол зробився очевидним з часів "помаранчевої революції" 2004 року. Севастополь також опинився в центрі тертя, яке посилюються, між Києвом і Москвою з приводу долі російського Чорноморського флоту, який базується в цьому місті.

Президент Ющенко наполягає на тому, що Росія повинна залишити порт в 2017 році після закінчення 20-річної угоди про лізинг, ув"язненого після розвалу Радянського Союзу. Росія все більше наполягає на своєму праві залишити флот у Севастополі.

Київ вважає, що ця кампанія спрямована на те, щоб дестабілізувати Україну і перешкодити планам Ющенка з долучення до НАТО, проти яких люто виступає Кремль. Україна внесла до чорного списку мера Москви Юрія Лужкова, який минулого місяця заявив, що Росія має "законне право" на цей порт.

Крім того, Україна переживає ще одну політичну кризу. Уряду прем"єр-міністра Юлії Тимошенко загрожує крах. Її прозахідна коаліція втратила свою нестійку більшість в парламенті після відходу двох парламентаріїв.

Деякі прихильники Тимошенко звинувачують в кризі чиновників, близьких до Ющенка, її партнера по коаліції, стверджуючи, що це змова з метою підірвати її верховенство і позбавити її шансу на перемогу на президентських виборах наступного року. Дехто навіть припускає, що Віктор Янукович, колишній проросійськи налаштований прем"єр-міністр, може приголомшити всіх своїм поверненням у новій коаліції з партією "Наша Україна", яка підтримує президента, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Пол МакКартні об"єднав українців - The Times (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути