середа, 03 лютого 2010 13:04

Покупці житла зможуть отримати від держави компенсації

Покупці житла зможуть отримати від держави компенсації

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній раді законопроект N6031 "Про відшкодування фізичній особі (інвесторові) майнового збитку, заподіяного внаслідок злочину, здійснення якого пов"язане з інвестуванням будівництва житла".

Законопроект розроблений Міністерством юстиції, щоб держава змогла компенсувати збитки громадян, отримані в результаті махінацій будівельних компаній, зокрема ГК "Еліта-центр".

Компенсація виплачуватиметься за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів. Але отримати її інвестор зможе лише в тому випадку, якщо забудовник не передав йому у власність житловий об"єкт і не може відшкодувати збитки.

Підставою для виплати компенсації стане судове рішення, що набрало чинності, і виконавча документація, що підтверджує неплатоспроможність забудовника - відсутність коштів і майна, яке може бути продане в рахунок компенсації збитків інвесторів.

"Держава компенсуватиме збитки громадян, що вклали кошти в будівництво житла, у випадку якщо будівельна компанія не проводила ніяких робіт або, наприклад, такої компанії взагалі не існує", - сказав заступник міністра юстиції Євген Корнійчук.

При цьому держава отримає право вимагати від боржника відшкодувати суму, витрачену на компенсації потерпілим, але лише в разі, якщо забудовник відновив платоспроможність. Він уточнив, що Міністерство фінансів не схвалило документ: "Мінфін не вважає, що держава повинна нести відповідальність за невиконані зобов"язання приватних компаній. Але така схема застосовується в міжнародній практиці вирішення майнових суперечок".

Незалежний експерт Ярослав Цуканов вважає, що створення додаткових гарантій для інвесторів збільшить попит на житло і сприятиме притоку капіталу в галузь. Але урядові ініціативи складно реалізувати.

"Проблема полягає в тому, що при великій кількості потерпілих, як у випадку з "Еліта-центром", судові засідання тягнуться роками. Згідно з процедурою, слідчим органам і суду необхідно допитати кожного інвестора, що подав позов. А без рішення суду компенсацію отримати неможливо, - відзначив голова правління громадської організації обдурених інвесторів "Центр правозахисту" Юрій Федоренко. - Крім того, держава навряд чи зможе виплачувати величезні суми відшкодування. Якщо спочатку збитки інвесторів "Еліта-центру" були оцінені в 400 млн грн., то зараз ця сума збільшилася в три-п"ять разів за рахунок судових витрат і вимог відшкодувати моральний збиток".

За словами директора з економічних питань Argus Real Estate Ігоря Чернія, в період кризи на ринку вдалося втриматися лише великим компаніям, а багато хто збанкрутував. "Не впевнений, що в бюджеті є гроші на виплату компенсацій всім інвесторам збанкрутілих компаній. У законопроекті не вказана точна сума, яку уряд повинен закласти до бюджету. Тому Кабмін може виділити мінімум коштів, а значить, отримати компенсацію вдасться небагатьом", - відзначив він. Ст. 4 проекту закону визначає, що компенсація дається "в межах відповідних бюджетних призначень".

І.Черній вважає, що держава може уникнути додаткового навантаження на бюджет: "У країнах ЄС забудовники страхують свої ризики через державні або приватні фонди. Вони свідомо виплачують частину коштів, які можна витратити на компенсацію збитків інвесторів".

"Але в умовах кризи українські страховики не хочуть страхувати ризики будівельних компаній", - відзначив Цуканов.

Коммерсант-Україна

Зараз ви читаєте новину «Покупці житла зможуть отримати від держави компенсації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути