четвер, 21 грудня 2017 18:08

Показали, як з росіян зніматимуть біометричні дані при в'їзді в Україну
5

Держприкордонслужба презентувала систему фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства, інформація з якої передаватиметься до Національної системи верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства.

Презентація відбулася у четвер в аеропорту "Жуляни", повідомляє "Укрінформ".

Ця система фіксації даних іноземців та осіб без громадянства стане однією з підсистем відомчої автоматизованої системи прикордонного контролю.

Обов'язкову фіксацію біометричних даних застосовуватимуть до громадян визначеного МЗС переліку 71 країни, у тому числі РФ, а також Шрі-Ланка, Бангладеш, Індія, Афганістан. Решта іноземців - за результатами аналізу та оцінки ризиків.

Під час паспортного контролю прикордонники здійснюватимуть перевірку паспортних документів іноземців, зокрема за базами Інтерполу. Також відбуватиметься зчитування відбитків пальців правої руки за допомогою рідерів.

Біометрична система на кордоні запрацює з 1 січня 2018 року
Фото: РНБО
Біометрична система на кордоні запрацює з 1 січня 2018 року
Біометрична система на кордоні запрацює з 1 січня 2018 року
Біометрична система на кордоні запрацює з 1 січня 2018 року
Біометрична система на кордоні запрацює з 1 січня 2018 року

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни на кордоні братимуть у іноземців відбитки пальців

При повторному перетині особою кордону здійснюватиметься процес ідентифікації особи. При цьому інспектор бачитиме, чи здавала людина свої біометричні дані і здійснюватиме їх перевірку. У разі неспівпадіння даних особу направлять на додатковий контроль для з'ясування обставин.

Система пов'язана не тільки з ДМС, а й з СБУ, Нацполіцією, що дозволить посилити контррозвідувальні заходи і боротьбу з криміналітетом.

Від фіксації біометричних даних звільняються: глави держав і урядів зарубіжних країн, члени парламентських та урядових делегацій, особи до 18-річного віку, круїзні туристи, члени екіпажів транспортних засобів, дипломатичний персонал, посадові особи міжнародних організацій.

Наразі відповідними технічними засобами обладнані 157 пунктів пропуску, зокрема повністю обладнано усі пункти пропуску на кордоні з РФ.

Впровадження цієї системи відбуватиметься поетапно. З 1 січня 2018 року старт системи відбудеться у столичних міжнародних аеропортах та в пунктах пропуску українсько-російської ділянки держкордону. В подальшому ця система активно впроваджуватиметься на всіх ділянках державного кордону України.

Введення Україною візового режиму з Росією не принесе результатів, впровадження системи біометричного контролю буде значно ефективніше. Про це заявив директор департаменту політики та комунікацій Міністерства закордонних справ Олексій Макеєв.

Зараз ви читаєте новину «Показали, як з росіян зніматимуть біометричні дані при в'їзді в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути