понеділок, 24 липня 2017 16:30

Відгородитися стіною треба як від Росії, так і від Білорусі - експерт

Відгородитися стіною треба як від Росії, так і від Білорусі - експерт
"України необхідно закритися парканом також і на кордоні з Білоруссю і Молдовою, враховуючи Придністров'я" - журналіст Юрій Бутусов. фото: bbc.co.uk

Україні потрібно відгородитися стіною не тільки з боку Росії, а й Білорусі, Молдови, враховуючи Придністров'я.

Про це в Facebook написав журналіст Юрій Бутусов.

"Країни Балтії і Норвегія слідом за Україною почали будівництво захисної стіни на кордоні з Росією", - нагадує він.

"Естонія оголосила про початок будівництва захисної стіни на кордоні з РФ. Стіна матиме довжину 108 километрів і являтиме паркан заввишки 2,5 метра, контрольною лінією 8 метрів. На заболочених ділянках встановлять тільки прикордонні стовпи, на Чудському озері встановили 600 прикордонних буїв. Паркан оснащений сигналізацією, відеокамерами і контролюватиметься безпілотниками, верхня частина огорожі посилена колючим дротом.

Вартість бюджету обладнання 108 кілометрів стіни - 71 мільйон євро, бюджет одного кілометра таким чином коштує 650 тисяч євро.

Латвія одночасно будує стіну протяжністю 92 кілометри. Перша черга стіни - 24 кілометри. Висота - 2,7 метра. Бюджет установки стіни - 30 тисяч євро за кілометр.

Литва - до кінця 2017-го встановить паркан-сітку завдовжки 44,6 кілометра, у подальшому - паркан закриє весь кордон в 145 кілометрів. Висота - 2 метри. Бюджет установки стіни - 26 тисяч євро за кілометр.

Норвегія почала встановлення захисної стіни на 200 кілометрів на кордоні з РФ. Висота огорожі - 3,5 метра.

Вартість бюджету США на будівництво стіни на кордоні з Мексикою протяжністю 3000 кілометрів - не менш як 25 мільярдів доларів.

В України межа з РФ зокрема по Донбасу - близько 2000 кілометрів. Це означає, що за максимальними розцінками Естонії аналогічний проект обійшовся б нам приблизно 40 мільярдів гривень. За розцінками Латвії - близько 1,8 мільярда гривень.

За 2015-2017 роки Україна облаштувала на кордоні з РФ 273 кілометри протитранспортних ровів, 47 кілометрів контрольно-слідових смуг, 83 кілометри загороджувального паркана, 153 кілометри рокадних (прифронтових. - Gazeta.ua) доріг.

На ці цілі витратили 400 мільйонів гривень.

На обладнаних ділянках незаконні перетини кордону повністю припинили.

Цього року на будівництво стіни направили 200 мільйонів гривень. За поточного фінансування спорудження паркана вздовж всього російсько-українського кордону займе приблизно 20 років.

Вважаю, що для України необхідно закритися парканом також і на кордоні з Білорусією і Молдовою, враховуючи Придністров'я", - міркує Бутусов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стали відомі подробиці переговорів Порошенка, Путіна і західних лідерів

Росія анексувала Крим у березні 2014-го. Влітку того ж року збройні сили РФ почали брати пряму участь у бойових діях проти Збройних сил України на Донбасі.

Зараз ви читаєте новину «Відгородитися стіною треба як від Росії, так і від Білорусі - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути