вівторок, 11 січня 2011 09:40

Податкова перевірятиме без попереджень

Податкова перевірятиме без попереджень

Державна податкова служба України пояснила умови перевірки діяльності платника податку відповідно до нового Податкового кодексу.

Фактична перевірка діяльності платника податків, передбачена Податковим кодексом, здійснюється органом ДПСУ за місцем діяльності підприємства, без попередження, але у присутності посадових осіб суб'єкта господарювання.

"Перевірка може проводитися на підставі рішення керівника органу податкової служби, оформленого наказом, копія якого вручається платнику податків або його уповноваженому представникові під розписку до початку проведення такої перевірки", — йдеться у роз'ясненні ДПСУ.

Перевірка ДПСУ може здійснюватися, зокрема, за результатами перевірок інших платників податків, за інформацією інших держорганів або органів місцевого самоврядування про виявлення фактів, що свідчать, в тому числі, про порушення законодавства щодо виробництва підакцизних товарів або ведення касових операцій, а також про використання праці найманих співробітників без належного оформлення таких трудових відносин.

Окрім того, перевірки можуть здійснюватися за письмовим зверненням покупця (споживача) або у разі неподання платником податків у встановлені терміни звітів про використання касового апарату, книг обліку розрахункових операцій та їх подання з нульовими показниками.

Фактична перевірка проводиться двома і більше посадовими особами органу ДПСУ у присутності посадових осіб суб'єкта господарювання або його представника та/або особи, яка фактично здійснює розрахункові операції. Тривалість фактичних перевірок, згідно з п. 82.3. статті 82 Податкового кодексу, не повинна перевищувати 10 діб. Продовження терміну такої перевірки здійснюється за рішенням керівника органу ДПСУ не більше ніж на п'ять діб.

У той же час, згідно з п. 80.4 статті 80 Податкового кодексу перед початком фактичної перевірки з питань дотримання порядку здійснення розрахункових операцій і ведення касових операцій, посадовими особами органів ДПСУ може бути проведена контрольна закупівля. При цьому товари, що були отримані під час такої закупівлі, підлягають поверненню платнику податків у непошкодженому вигляді.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла новий Податковий кодекс з поправками президента Віктора Януковича 2 грудня. Податковий кодекс набрав чинності 1 січня 2011 року.

Дзеркало тижня

Зараз ви читаєте новину «Податкова перевірятиме без попереджень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути