вівторок, 11 січня 2011 01:15

Податковий кодекс вплине на ціну яловичини

Близько 5 тис. сільськогосподарських підприємств закрили у Німеччині. У кормах виявили високотоксичну речовину — діоксин. Забруднені отрутою яйця та м'ясо вилучають із торгових мереж.

— Діоксиновий скандал у Європі не вплине на український ринок м'яса, — вважає 31-річна Єлизавета Святківська, виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу. — Хоч ми й імпортуємо курятину і свинину, та в першому кварталі року обсяги поставок мізерні, бо імпортери ще переоформлюють ліцензії. Можливі невеликі контрабандні партії, але великої шкоди вони не завдадуть.

Останнє подорожчання ковбас і свинини зумовлене сезонним зростанням попиту, додає Єлизавета Святківська.

— Таку ситуацію спостерігаємо другий рік поспіль, — каже експерт. — Очікуючи зростання попиту на свята, вітчизняні виробники створили запас м'яса ще перед Новим роком. У мережах супермаркетів цінники суттєво не переписували, зате на ринках ціни підскочили майже вдвічі. Після свят вартість курятини та свинини мала б повернутися до передноворічного рівня. А от ціну на яловичину спрогнозувати складніше. Новий Податковий кодекс змінив систему підтримки сільгоспвиробників. Раніше при закупівлі сировини виробник отримував податок на додану вартість. Тепер цей платіж перераховується в окремий фонд, а потім повертатиметься. Тому заготівельники мали б знизити ціни на худобу на 20 відсотків. Це може спричинити звуження пропозиції на ринку.

Зараз ви читаєте новину «Податковий кодекс вплине на ціну яловичини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути