Ексклюзиви
субота, 28 листопада 2020 07:15

Початок Різдвяного посту: чим харчуватися та як дотримуватися

28 листопада починається 40-денний Різдвяний піст, який триватиме до 6 січня.

Його ще називають Чотиридесятницею і він останній, але найдовший у році. У часи раннього християнства віруючі постили 7 днів перед Різдвом, але з XII ст. тривалість посту збільшили. Його встановили, аби люди духовно зміцніли до дня Різдва Христового. Цьому сприяють: покаяння, молитва, утримання від пристрастей та справи милосердя, такі як допомога хворим або нужденним.

У цей час християни східного обряду не їдять м'яса, молочних продуктів та яєць. У понеділок, середу та п'ятницю заборонено вживати рибу й пити вино. Також діють заборони на розваги. Не можна: злитися, лукавити, сваритися, засуджувати кого-небудь, робити наклепи, гуляти весілля і тим більше вінчатися. Проте, хрестити дітей можна будь-коли. Не варто також займатися сексом.

Автор: "Укрінформ"
 

Протягом посту можна вживати такі страви: картоплю та вироби з неї, пісний борщ, різного роду супи, гриби, каші, пісні млинці та вареники, свіжі, консервовані та квашені овочі, фрукти, ягоди, бобові, сухофрукти, горіхи, мед тощо.

У середу і п'ятницю можна вживати продукти рослинного походження без масла, сухоїдіння. По понеділках можна їсти гарячу їжу, але без масла. У вівторок і четвер дозволяється гаряча їжа з маслом. Трохи поблажок у меню під час посту діє по суботах, неділях та на великі свята до 2 січня: Введення в Храм Пресвятої Богородиці 4 грудня, Андрія Первозванного 13 грудня, Миколи Чудотворця 19 грудня. Дозволяється вживати рибу, морепродукти та навіть вино.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дощі з переходом у мокрий сніг: дали несподіваний прогноз на вихідні

Із 20 грудня по 5 січня настає період, коли піст посилюється. Риба і вино заборонені. Найбільш строгий пісний день припадає на Святвечір, 6 січня, тобто вечір напередодні Різдва. Цілий день віряни повинні утримуватися від їжі, поки на небі не з'явиться перша зірка. Після вечерні дозволяється гаряча їжа з маслом і традиційна солодка каша - сочиво.

Піст може бути послаблений для хворих, людей похилого віку, а також тих, хто важко фізично працює. Посту можуть не дотримуватись вагітні жінки та маленькі діти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які страви мають бути на різдвяному столі

У грудні 2020 року українці матимуть додатковий вихідний. Усього в 1-й зимовий місяць буде 22 робочих і 9 офіційних вихідних і святкових днів.

Зараз ви читаєте новину «Початок Різдвяного посту: чим харчуватися та як дотримуватися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути