неділя, 05 грудня 2010 15:52

Після підвищення пенсійного віку зросте злочинність — експерт

Після підвищення пенсійного віку зросте злочинність — експерт

Експерти прогнозують підвищення пенсійного віку до 65 років вже в найближчий час. Зекономити на цьому не вдасться.

"Нинішня влада приймає всі рішення з неймовірною швидкістю. Без консультацій, без врахування критики. Тому підвищення пенсійного віку на вимогу МВФ можна очікувати у найближчі місяці", - заявив Gazeta.ua експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко.

На думку експерта, уряд не зможе зекономити на пенсіях - державний бюджет лише втратить від цього кроку.

"Єдина стаття, за якою перекривається дефіцит бюджету — кредити МВФ. Минулий уряд взяв кредит у 10 млрд. І де ці гроші? Невідомо. Цим мають займатися Контрольно-ревізійне управління і прокуратура. Очевидно, їх проїли. Швидше за все, наступні кредити так само будуть направлені не в реальний сектор економіки, а на поточні витрати. Єдиний, хто виграє від підвищення пенсійного віку — транснаціональні корпорації. Саме їх інтереси лобіює МВФ", - заявив експерт.

Максимальна економія, яка може послідувати від підвищення пенсійного віку — 10% від бюджету пенсійного фонду, вважає Юрій Гаврилечко.

"Витрати від цього лише зростуть. По-перше, на робочі місця людей передпенсійного віку не зможе влаштуватись молодь. А значить, молоді люди підуть в кримінал. По-друге, самі пенсії зменшаться. Щоб залишитись на роботі, старше покоління буде погоджуватись на будь-яку зарплату. Тобто буде такий собі "зарплатний демпінг". З одного боку, у них буде більший стаж у трудовій книжці, але відрахування у Пенсійний фонд менші", - стверджують у Фонді суспільної безпеки.

Минулого місяці у Франції відбувались масові страйки проти підвищення пенсійного віку. Однак, повторити "французький сценарій" в Україні не вдасться, переконує фахівець.

"У Франції надзвичайно сильні профспілки. Вони виводили на демонстрації мільйони людей. В Україні профспілковий рух практично відсутній, тому спротиву пенсійній реформі майже не буде. Якщо подивитись на вік учасників французьких протестів, ми побачимо, що в основній масі цим займались ліцеїсти та студенти. Але серед української молоді я майже не зустрічав людей, котрі цікавились би своїм соціальним майбутнім", - зазначив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Після підвищення пенсійного віку зросте злочинність — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути