пʼятниця, 25 січня 2013 01:56

Пілоту Івану Рябоштану "АероСвіт" заборгував три місяці зарплати

Пілоту Івану Рябоштану "АероСвіт" заборгував три місяці зарплати
За словами пілота, послідовність Коломойського була помітною ще набагато раніше. Фото: Анатолій БАБАК

Командир Боїнга-737 Іван Рябоштан, 50 років, який працював у компанії "АероСвіт", змушений шукати нову роботу, маючи за плечима понад 17 тисяч годин нальотів.

Про це він розповів в інтерв'ю Gazeta.ua.

Яка ситуація зараз у вас на роботі?

Немає зараз у нас вильотів. Мусимо виходити на різні акції протесту. Але мені здається, що це вже, як крик душі. Тому що мітингувати треба було йти місяців два-три тому. Тоді ще компанія була трохи живою. А зараз, коли вже її добили, то все марно.

На вашу думку, хто винен у розвалі авіакомпанії?

Послідовність Коломойського була помітною ще набагато раніше. Коли він спочатку прийшов і розвалив компанію "Дніпроавіа". Є такий старий анекдот, коли ковбой забігає в салон і каже: "Налийте, доки не почалося". Налили одну, другу, третю, четверту, а потім питають, хто платитиме за це. А той: "О, почалося". Те ж саме Коломойський, таке враження, що дізнався про цей анекдотик і в такий спосіб розвалив "Дніпроавіа". Опісля він аналогічно збанкрутував дві європейські авіакомпанії. Згодом прийшла черга "ДонбасАеро", а тепер ми. Наступною буде МАУ.

Чи маєте якісь надії на владу у вирішенні проблеми з "АероСвітом"?

Звісно, ні. Прикро, що держава не хоче звертати увагу на всі ці речі, коли знищуються такі кити авіації. Їх убивають, а це, по-перше, багато людей, а по-друге, авіація України й усім на неї наплювати. Перший президент Кравчук колись казав, що авіація Україні не потрібна. Коли він її всю розігнав, і льотчики змушені були просити роботи де завгодно. Я тоді майже 10 років Африкою поневірявся, доки повернувся додому. Зараз знову розганяють велику армію льотчиків. Та "святе місце порожнім не буває" – на нього прийде хтось інший, скажімо, Росія. Вони займуть це небо, але вже не ми.

Як давно працюєте пілотом? Скільки вам заборгувала компанія?

Літаю з 1985 року. Зараз на Боїнгу-737, раніше на АН-24, АН-32 і АН-36. Загалом маю понад 17 тисяч годин нальотів. Востаннє виходив у рейс 3 січня, коли прилетів із Москви. Компанія заборгувала мені три місяці зарплати, плюс відпускні.

Що плануєте робити надалі? Чи шукатимете нову роботу?

А нема з чого зараз шукати. Є компанія, наприклад, "ЮТеєр", є МАУ. Але я туди принципово не хочу йти. Вони якось не по-людськи вчинили. Почали льотчиків опускати нижче плінтуса, влаштовувати їм там "конкурс краси", що називається. Тобто сьогоднішніх лінійних пілотів вони називають уже не льотчиками, а кажуть їм, щоб заново здавали екзамени і т. д.

Можливо, є варіанти працевлаштування за кордоном?

Так, є ще варіанти шукати на стороні десь за кордоном, скажімо, у Росії. Але прикро, що коли тобі вже 50 років і хотілося б усе-таки, як казав Верещагін, "достойно зустріти старість дома", а не на стороні, як циган там... Однак доводиться зараз знову згадувати колишнє і, як ото 10 років "африками" поневірявся, точно так змушений іти на сторону, за кордон кудись і шукати там роботу.

Нагадаємо, Господарський суд Київської області наприкінці минулого року відкрив провадження у справі про банкрутство компанії "АероСвіт" за заявою самого авіаперевізника. Компанія скасувала десятки рейсів, у результаті чого сотні пасажирів не могли дістатися до пункту призначення.

Днями кількасот бортпровідників, авіатехніків і пілотів "АероСвіту" мітингували біля адміністрації президента, вимагаючи збереження робочих місць, припинення штучного банкрутства авіакомпанії, її незаконної реорганізації й масового скорочення співробітників, а також погашення заборгованості працівникам по заробітній платі.

Зараз ви читаєте новину «Пілоту Івану Рябоштану "АероСвіт" заборгував три місяці зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути