понеділок, 05 травня 2008 15:12

Підбірка найдорожчих фотографій світу (ФОТО)
5

Чи цікавились ви коли-небудь, чого могли б вартувати ваші фото, якщо їх виставити на продаж? Перед вами п"ять найдорожчих фотографій світу. Звичайно, навряд чи кожна світлина із сімейного альбому зможе їх перевершити за ціною. Хоча – хто зна?

1.Андреас Гурскі, диптих "99 центів-2" (Andreas Gursky, "99 Cent II Diptych")

Це перша за всю історію фотографії робота, яку продали більш ніж за $3 млн. На лондонському аукціоні "Сотбі" у лютому 2007 року її ціна сягнула $3340456. Попередні копії цієї світлини продали у травні 2006 року за $2,25 млн, а ще через півроку за $2,48 млн.

2.Едвард Штейхен, "Озеро у місячному сяйві" (Edward Steichen, "The Pond-Moonlight")

Трошки не досягнувши позначки три мільйони доларів, фото Едварда Штейхена пішло з аукціону "Сотбі" у Нью-Йорку за $2928000 у лютому 2006 року. На фото зображене озеро, освітлене місяцем, причому і небо, і озеро мають блідо-блакитний тон. Тут треба зауважити, що кольорова фотографія виникла тільки 1907 року – за три роки після створення цього шедевру. А секрет у тому, що автор використовував кілька шарів світлочутливої гуми. У світі існує всього три копії цієї світлини, дві з яких зберігаються у музейних колекціях.

3.Ричард Прінс "Невідомий" ("Ковбой") (Richard Prince, "Anonymous" ("Cowboy"))

Реклама починає і перемагає! В листопаді 2005 року з аукціону "Крісті" у Нью-Йорку за $1248000 продали фотоколаж Ричарда Прінса. Це фото, зроблене ним 1989 з рекламного щита кампанії "Ковбой Мальборо" для видань "Тайм Лайф" (Time Life). Друга дорогоцінна копія фотокартки належить музею мистецтв "Метрополітен" у Нью-Йорку.

4.Жозе-Філібер Жиро де Прангі, "Афіни, храм Юпітера" (Joseph-Philibert Girault de Prangey, "Athènes, T[emple] de J[upiter] olympien pris de l"est")

Набагато легше зрозуміти цінність роботи французького фотографа Жозе-Філібера Жиро де Прангі, де увічнені руїни храму Юпітера у Афінах. 2003 року за це фото віддали $922488 на аукціоні "Крісті" у Лондоні. Знятий у 1842 році, дагеротип вважається найстарішим фотозображенням цього храму.

5.Густав ле Грей, "Велика хвиля, Сет" (Gustave Le Gray, "The Great Wave, Sete")

Іноді комбінація несподіваного об"єкта зйомки й рідкісної техніки обробки приносить кругленьку суму. Як це фото Густава ле Грея, що обійшлася покупцеві на аукціоні "Сотбі" у Лондоні 1999 року у $838000. Робота ле Грея свого часу довела, що фотограф може однаково точно і правильно передати море і небо на одному знімку. Він домігся цього, створивши один негатив для неба, а інший для моря, а згодом поєднав їх на одному аркуші паперу.

Довідка: "Фотопренер" (Photopreneur) – інтернет-блог для шанувальників фотографії, фотографів, агентів із продажу фоторобіт. Головною метою сайту є надавати інформацію про розвиток сучасної фотографії, висвітлювати основні тенденції фотомистецтва, а головне – розповідати про можливість продажу робіт навіть непрофесійних фотографів, повідомляє Rate1.

Зараз ви читаєте новину «Підбірка найдорожчих фотографій світу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути