Ексклюзиви
четвер, 10 квітня 2008 16:53

Найдорожчі в світі фотографії продані за $9 млн (ФОТО)
9

На цьому тижні на аукціоні Sotheby"s, в Нью-Йорку, була розпродана унікальна колекція фотографій XIX-XX століть - так звана "колекція Квіллана" (TheQuillanCollection).

Ця колекція, що об"єднує 69 робіт, створених в 1847-1985 роках 19-а знаменитими майстрами художньої фотографії, була продана, в цілому, за 8901350 доларов, хоча за попередніми оцінками експертів, її вартість не перевищувала 7,5 мільйонів доларів.

Таку високу продажну вартість колекції забезпечила боротьба між двома учасниками за "перлину Квіллана" - "Голу", створену в 1925-му році Едвардом Вестоном.

Ця робота спочатку вважалася найдорожчою і оцінювалася від 600 тисяч до 1 мільйона. Але, врешті-решт, її придбав для своєї галереї Пітер Макгріль - за $1609000. Це рекордна аукціонна ціна, коли-небудь отримана за одну фотографію.

Йому ж дісталася і "Ребека" Пола Стренда (1923) - за $645800.

Також наголошується майже двократне перевищення первинної ціни при продажі за $493000 групового портрета "Студенти", створеного Серпнем Сандером в 1926-му році.


Майже в 4 рази дорожче планованої ціни - за $380000 - був проданий портрет Мерілін Монро, створений 6 травня 1957 року Річардом Аведоном.

Такі високі ціни забезпечувалися не тільки унікальністю робіт, що продавалися, але їх чудовим збереженням, відзначають організатори аукціону Sotheby"s.

Примітна історія "колекції Квіллана". Вона була зібрана майже 20 років тому відомою галеристкою і арт-дилером Джілл Кваша. Окрім згаданих вище майстрів, в ній були представлені роботи Ханса Беллмера, Кристиана Шада, Ласло Мохой-Надь, Ман Рея, Андре Кертеза, Тіни Модотті, Густава ле Грея, Роджера Фентона, Джулії Кемерон і навіть Люїса Керолла.

Сама Джілл Кваша говорила про цю колекцію так: "Я не хотіла спиратися на історію, політику, теорію естетики або культури. Ніяких догм і категорій. Залишені були тільки класифікації по стилях, періодах, напрямах і жанрах - пейзаж, портрет, натюрморт. От так, все просто".

"Проста" колекція збиралася протягом двох років для когось інвестиційного бізнесу з Британських Віргінських островів. Це були кращі і одні з найдорожчих робіт відомих майстрів.

У 1991-му році колекція була описана у фотоальбомі, виданому її власниками.

Перш ніж продати колекцію, реальна вартість якої почала значно перевищувати суму витрат на її придбання і зберігання, власники організували експозиції в Парижі, Сан-Франциско, Лос-Анджелесі і Нью-Йорку.

На цьому тижні очікується і ще один розпродаж відомої фотоколекції - з молотка на аукціоні Christie"s піде зібрання німецького колекціонера Герта Ельферінга, орієнтовна вартість якої 3-4 мільйони доларів.

Особлива увага ЗМІ до цього аукціону прикована, оскільки на продаж, серед інших, виставлена фотографія голої Карли Бруні - нині дружина президента Франції Ніколя Саркозі, повідомляє Топньюз.ру.

Зараз ви читаєте новину «Найдорожчі в світі фотографії продані за $9 млн (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути