Ексклюзиви
вівторок, 11 грудня 2007 11:12

Під Медведєва вже сформовано майбутній уряд Росії

Джерела у Кремлі і Думі розповіли, яким буде уряд наступника. Вони відзначають, що перестановки в уряді давно велися під кандидатуру Медведєва.

Найближчими днями перший віце-прем"єр Дмитро Медведєв розпочне формування команди, з якою йому належить працювати в нових умовах.

Свої люди у кандидата в президенти є, але поки що не ясно, наскільки він може їх просувати, пише "Коммерсант".

Питання про заміщення ключових постів у існуючій системі влади висуванцями Дмитра Медведєва поки що не піднімаються. Близьке до Кремля джерело стверджує, що пост прем"єра після президентських виборів, найімовірніше, отримає перший віце-прем"єр Сергій Іванов, "причому позиційно це буде формат віце-президента". Але зараз питання про формування нового уряду у зв"язку з оголошенням наступника на порядку денному не стоїть. Наступним практичним кроком, очевидно, стане вибір наступника Дмитра Медведєва на посту голови ради директорів "Газпрому". Це може відбутися до кінця січня.

Високопосадове джерело в Кремлі заявило, що найбільш близькими людьми до Дмитра Медведєва вважаються помічник президента з економічних питань Ігор Шувалов, начальник експертного управління Аркадій Дворкович і начальник управління прес-служби і інформації президента Наталія Тімакова, яка останні два роки займалася в Кремлі проектом "наступник" по відношенню до Медведєва.

В уряді до команди Дмитра Медведєва прийнято відносити міністрів, що працюють з нацпроектами. Це глава Мінекономрозвитку Ельвіра Набіулліна (Набіулліну, що працювала радником першого віце-прем"єра з нацпроектів,  рекомендував у міністри сам пан Медведєв), міністр сільського господарства Олексій Гордєєв, глава Міністерства освіти і науки Андрій Фурсенко, міністр охорони здоров"я і соціального розвитку Тетяна Голікова. До прихильників Медведєва в уряді джерело віднесло і віце-прем"єра Олексія Кудріна. Заступник директора Інституту соціальних систем Дмитро Бадовський відзначає, що "зовсім недавнє висунення на перші позиції в уряді близьких до Медведєва Ельвіри Набіулліної, Тетяни Голікової і Олександри Левицької (заступника глави Мінекономрозвитку) може означати будовання кабінету міністрів під нового президента".

До команди Дмитра Медведєва кремлівське джерело віднесло і главу Мінрегіонрозвитку Дмитра Козака. Це підтверджують і в оточенні міністра, наголошуючи, що якщо між Медведєвим  і Козаком і були розбіжності, то вони не мали непереборний характер.

Джерела в Думі стверджують, що до команди Дмитра Медведєва можна віднести главу думського комітету із законодавства Павла Крашеніннікова (у 1998-1999 роках він займав пост міністра юстиції, потім обрався у Держдуму від Союзу правих сил, з 2003-го полягає в "Єдиній Росії"). За участю Медведєва пана Крашеніннікова у січні 2007 року було обрано головою правління Асоціації юристів Росії (АЮР). Тоді ж заступник голови  АЮР, юрист з оточення Медведєва Дмитро Шумков заявив, що асоціація створюється під вибори Дмитра Медведєва, якщо він вирішить балотуватися у президенти.

Дмитро Медведєв з часом рухатиме в свою команду друзів. Серед таких однокурсники по юрфаку ЛДУ - голова Вищого арбітражного суду Антон Іванов і члена правління "Газпрому" Костянтин Чуйченка. Крім того, однокурсниками Медведєва є заступник голови  правління Газпромбанку Ілля Єлісєєв і керівник Федеральної служби судових приставів Микола Винниченко. До команди Медведєва відносять також представника президентської адміністрації у Конституційному суді Михайла Кротова, повіреного представника президента в Приволзьком федеральному окрузі Олександра Коновалова.

Не виключено, що в команду Дмитра Медведєва може увійти і однокурсник Володимира Путіна Микола Єгоров, співзасновник юридичної компанії "Єгоров, Пугінській, Афанасьєв і партнери", яка, зокрема, займалася поверненням з Катару представників російських спецслужб, засуджених за вбивство Яндарбієва (Єгоров, так само як Дмитро Медведєв  і нинішній проректор Санкт-петербурзького держуніверситету Микола Кропачов, входив в передвиборний штаб Анатолія Собчака на виборах народних депутатів у 1989 році). Серед земляків Дмитра Медведєва згадують також першого заступника голови Вищого арбітражного суду Олену Валявіну (пані Валявіна разом з Кротовим, Медведєвим і Антоном Івановим працювала на кафедрі цивільного права юридичного факультету ЛДУ), а також однокурсників пана Медведєва: заступника генпрокурора Олександра Гуцана і його дружину Наталію Гуцан - голову статутного суду Санкт-Петербурга.

Втім, в експертному співтоваристві вважають, що Медведєв  користуватиметься  відносною свободою при підборі соратників. На думку глави Фонду ефективної політики Гліба Павловського, після президентських виборів "у команди з"явиться новий капітан, а тренер залишиться тим самим". З ним згоден і глава Міжнародного інституту політичної експертизи Євгеній Мінченко: "Команда Дмитра Медведєва формуватиметься Путіним. Як окрема вона існувати не може. Після обрання Медведєва президентом здійснюватиметься групове керівництво країною у форматі політбюро з неформальним лідером Володимиром Путіним".

Зараз ви читаєте новину «Під Медведєва вже сформовано майбутній уряд Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути