вівторок, 31 серпня 2021 20:23

"Під час будівництва постійно викопували кістки" - Зісельс про російський проєкт "Бабин Яр"

"Під час будівництва постійно викопували кістки" - Зісельс про російський проєкт "Бабин Яр"
Йосиф Зісельс: "Серед тих, хто підтримує український проєкт, – багато євреїв. Кремль хотів розв'язати конфлікт між тутешніми євреями й українцями. Але ми своїми громадянськими зусиллями цьому завадили". Фото: Тарас Подолян

Російський проєкт меморіалу "Бабин Яр" порушує українські закони – будівництво здійснюється на території цвинтарів. Українська влада не чинить йому опору, оскільки російська сторона може звинуватити її в антисемітизмі.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів український правозахисник і дисидент Йосиф Зісельс.

"У Бабиному Яру було чотири цвинтарі, – розповідає він. – Кирилівський православний, Лук'янівський єврейський, караїмський і магометанський. Усі на краю Бабиного Яру – бо земля дешева, громади обирали її під цвинтарі. Щонайменше 100 тисяч людей було поховано там до війни. Ще стільки ж розстріляли під час німецької окупації. Там у землі лежать 200 тисяч. Під час будівництва у тому районі із землі постійно викопували кістки".

Учасники російського проєкту порушують закон про кладовища – будують на їхній території, наголошує правозахисник.

"На єврейському цвинтарі звели так звану аудіовізуальну інсталяцію "Дзеркальне поле", на православному Кирилівському – "меморіальну синагогу". У заповіднику", – обурюється він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не маємо рівнятися на Польщу. За зразок треба брати велику бідну постколоніальну Болгарію — Йосиф Зісельс

Влада не чинить опору кремлівському проєкту, побоюючись звинувачень в антисемітизмі, вказує Зісельс.

"Цей проєкт стереотипно вважають "єврейським", тому українці побоювалися виступати проти нього, щоб їх не вважали антисемітами. Однак серед тих, хто підтримує український проєкт, – багато євреїв. Кремль хотів розв'язати конфлікт між тутешніми євреями й українцями. Але ми своїми громадянськими зусиллями цьому завадили. Більшість наших опозиційних політиків стали на бік українського проекту", – стверджує він.

Український проєкт меморіалу розробила робоча група при Інституті історії України Академії наук України на замовлення уряду. На початку 2019 року вчені на чолі із заступником директора інституту Геннадієм Боряком презентували гідну концепцію, вважає дисидент.

"Кожен такий проєкт знаковий – музей Голодомору, Революції гідності, Голокосту та Бабиного Яру, меморіал жертв депортації кримських татар, якого ще не існує. Вони цікаві світу – мають виходити з нашої культури пам'яті. Вона накопичується сотні років. Держава переплавляє її на політику пам'яті. Хоч вона це ще й не вироблена", – зазначає він.

Повне інтерв'ю з Йосифом Зісельсом читайте в журналі "Країна"

Асоціація єврейських організацій і громад України подала позов до Окружного адміністративного суду міста Києва на діяльність Київської міської ради й Київської міської державної адміністрації. Серед вимог позову – не допустити проведення будівельних робіт на Лук'янівському єврейському кладовищі й Кирилівському православному кладовищі, що розташовані в межах території Бабиного Яру в Києві.

Раніше благодійна організація "Міжнародний меморіальний благодійний фонд "Бабин Яр" подала позов до Окружного адмінсуду Києва з вимогою заборонити будівництво синагоги в Бабиному Яру. Будівництво веде приватний проєкт "Меморіал Голокосту "Бабин Яр".

Зараз ви читаєте новину «"Під час будівництва постійно викопували кістки" - Зісельс про російський проєкт "Бабин Яр"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути