Ексклюзиви
понеділок, 07 жовтня 2019 11:05

"Перший сексуальний досвід отримують у 13 років. Обов'язок батьків – донести дітям правильні речі про секс"

Тема сексуальної освіти в Україні – це вакуум навколо "незручних" питань. Сексуальна необізнаність є серйозною загрозою для здоров'я. Торік в Україні аборт зробили майже 400 неповнолітніх. У багатьох країнах сексуальна освіта передбачена шкільною програмою. У Швеції - це обов'язковий предмет ще з 1950-х. "Табу на темі репродуктивного здоров'я — абсурдний спадок совєцьких часів, - казала виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. - Коли йдеться про здоров'я, не може бути "незручних тем".

Про те, як не червоніти, розповідаючи про безпечний секс, презервативи та "як усе влаштовано", розповідає 42-річна Ольга Руднєва, директорка Фонду Олени Пінчук "АНТИСНІД".

Автор: Іванна ВАТРАЛЬ
  Ольга Руднєва, виконавча директорка Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД». Із 2004 року Фонд займається сексуальною освітою, проводить масштабні соціальні кампанії. Працювала в Міністерстві охорони здоров’я, в неурядовому секторі. Два роки поспіль входить у список найвпливовіших жінок України, за версією журналу «Новое Время»
Ольга Руднєва, виконавча директорка Фонду Олени Пінчук «АНТИСНІД». Із 2004 року Фонд займається сексуальною освітою, проводить масштабні соціальні кампанії. Працювала в Міністерстві охорони здоров’я, в неурядовому секторі. Два роки поспіль входить у список найвпливовіших жінок України, за версією журналу «Новое Время»

Чому в Україні так складно розмовляти на тему сексу?

Умовне табу на розмови про "це" в українському суспільстві – усталена річ. Так історично склалося, що у нас уперто ігнорують тему сексуальної освіти як у побуті, так і в навчальних закладах. Найгірше, що люди не бачать сенсу щось змінювати.

Чим небезпечний для суспільства такий тотальний страх?

Поширення захворювань, які передаються статевим шляхом: ВІЛ/СНІД, гепатити Б та С, незапланована вагітність та аборти в ранньому віці, психологічні травми. Відповідальна поведінка у статевому житті зводить цей перелік до мінімуму. Коли ми говоримо про сексуальну освіту, то, насамперед, це готовність відкрито розмовляти про секс.

Коли ми говоримо про сексуальну освіту, то, насамперед, це готовність відкрито розмовляти про секс

Батьки часто не вміють і не хочуть говорити на "незручні" питання? Як почати?

Дитина має отримати інформацію про сексуальне життя від батьків, вчителів чи компетентних експертів, а не на сумнівних сайтах чи від знайомих у дворі.

У нашому навчально-освітньому центрі "Дружня клініка для молоді" проводиться чимало тренінгів на тему: "Як говорити з дітьми про секс?". Часто дорослі соромляться вголос сказати слово "вагіна" чи "пеніс". Пояснюємо, що їхня відповідь не є першоджерелом, оскільки діти вже приходять із певною "базою" з Інтернету чи від друзів. Обов'язок батьків – донести правильну інформацію без викривлень і штампів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "З донькою про секс заговорила, коли її однокласниця завагітніла"

З якого віку починати такі розмови?

Неважливо, коли і до кого з батьків прийшла дитина із запитаннями. Якщо її це цікавить, треба відповідати. Зазвичай у 5 років діти починають цікавитись своєю появою та відмінностями між статями.

Говорити треба відверто, але доступною для віку мовою. Розмова із 5-річною дитиною відрізнятиметься від 15-річної.

Автор: Іванна ВАТРАЛЬ
  Ольга Руднєва: "Більшість учителів не можуть вимовити слово «секс» уголос, не почуваються впевнено перед аудиторією. Тому краще, аби про «це» розповідав фахівець ззовні"
Ольга Руднєва: "Більшість учителів не можуть вимовити слово «секс» уголос, не почуваються впевнено перед аудиторією. Тому краще, аби про «це» розповідав фахівець ззовні"

На чому робити акцент у різному віці?

У 5 років ми вчимо базовим речам: як називаються інтимні органи, де розташований пеніс чи вульва, власні особисті межі - місце, де можна роздягатися чи торкатись чужим людям. Власне, це старт сексуальної освіти.

Перший контакт із порно діти мають у 8-10 років. Картина, яку вони споглядають, видається максимально природньою, тому важливо надати дітям пояснення щодо побаченого.

Підлітковий вік – період, коли дитина може отримати перший сексуальний досвід. 13 років вважається середнім віком для України. Тому акцент на протидії хворобам, які передаються статевим шляхом, пропаганді безпечного сексу, тобто використанні контрацептивів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У п'ять років дитина повинна знати, як народилася

Як зазвичай діти реагують на розмови про секс?

Розмовляти на тему сексуальної освіти непросто. Спочатку всі соромляться, опускають очі. Зазвичай починаємо з жартів, особистих історій, аби встановити місток довіри. Десь посередині лекції аудиторія готова до розмови та відвертих запитань.

Чим для підлітків небезпечний секстинг - пересилання сексуальних повідомлень, фотографій?

Коли цим займаються дорослі люди, щоб додати смаку інтимному життю, – одна справа, а коли до секстингу вдаються неповнолітні - зовсім інша. Наша колега Анастасія Дятлова проводить лекції для дітей і вчителів з інтернет-безпеки: з ким і як можна листуватися, чому не можна надсилати свої інтимні фото, хто може сидіти по той бік екрану. Вся інформація підкріплена прикладами з життя.

Спочатку всі соромляться, опускають очі. Десь посередині лекції аудиторія готова до розмови та відвертих запитань

Коли у школах починають говорити про статеві стосунки?

У навчальній програмі з "Основ здоров'я" передбачено тему профілактики ВІЛ/СНІДу та статевого дозрівання. Питання в тому, скільки часу приділяється урокам та як доноситься інформація до дітей. Уникання слова "секс" і похідних від нього – характерна риса підручників, які ми досліджували. Та й більшість учителів не можуть вимовити слово "секс" уголос, не почуваються впевнено перед аудиторією. Тому краще, аби про "це" розповідав фахівець ззовні.

Автор: facebook.com/olga.rudneva
  Ольга Руднєва: "Якщо навчити людей говорити про секс, то зникнуть бар’єри і щодо інших тем"
Ольга Руднєва: "Якщо навчити людей говорити про секс, то зникнуть бар’єри і щодо інших тем"

На платформі Prometheus можна пройти безкоштовний онлайн-курс "Сексуальна освіта". Наскільки він дієвий?

Курс "Сексуальна освіта" покликаний не відповісти на всі запитання, а дати поштовх до відвертої розмови батьків і дітей. Якщо навчити людей говорити про секс, то зникнуть бар'єри і щодо інших тем.

Порадьте відеоблоги, курси чи інші ресурси, які доступні для підлітків та їхніх батьків?

Секс-педагогиня Юлія Ярмоленко доступно розповідає про секс у відеоблозі. Вона створила ресурс-територію правильної інформації про секс "Сексінфорія".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Частина читачів захоплені книжкою, інша — засуджує, називає сороміцькою

Анімаційна студія Necessary Education відзняла цикл роликів "Біологія сексуальності", покликаних руйнувати стереотипні уявлення про тілесність і сексуальність. Організація Teenergizer пише про секс мовою підлітків для підлітків.

Матеріал опублікований у рамках реалізації україно-німецького проекту "Геть стіну. Будуємо мости порозуміння в розділеному суспільстві" - навчання для молодих людей, які цікавляться журналістикою, але не є професіоналами у цій царині.

Тексти учасників програми розміщені також у виданнях регіональних партнерів - Газета "Лица" (Дніпро), Газета "Николаевские новости" (Миколаїв), Газета по-українськи, Gazeta.ua, (Київ), сайт ZAXID.NET (Львів), Ужгородський прес-клуб.

Проект організувала Міжнародна мережа журналістів і медіаініціатив із ЄС і Східної Європи n-ost (Берлін) при фінансуванні Міністерства закордонних справ Федеративної республіки Німеччини.

Зараз ви читаєте новину «"Перший сексуальний досвід отримують у 13 років. Обов'язок батьків – донести дітям правильні речі про секс"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути