понеділок, 03 жовтня 2011 13:05

Першу Нобелівку - 2011 присудили трьом ученим

Першу Нобелівку - 2011 присудили трьом ученим

У Стокгольмі оголошені лауреати Нобелівської премії з фізіології та медицини. Нагорода розміром 10 мільйонів шведських крон (близько 1,4 мільйона доларів США) присуджена трьом ученим за роботи з вивчення активації вродженого імунітету.

Лауреатами стали Брюс Бойтлер (Bruce A. Beutler), Жюль Хоффманн (Jules A. Hoffmann) і Ральф Штайнман (Ralph M. Steinman). Церемонія нагородження пройде 10 грудня.

Уроджений імунітет - це здатність живих організмів дізнаватися і знешкоджувати патогени, навіть якщо до цих пір вони ніколи з ними не контактували. Це еволюційно найбільш древня система, і вона присутня у всіх багатоклітинних тварин і рослин.

Лауреати Нобелівської премії з фізіології та медицині за 2011 рік виконали ряд експериментальних робіт, які допомогли вченим зрозуміти, як саме відбувається "включення" систем вродженого імунітету при зустрічі з інфекційними агентами, і як ці системи взаємодіють з механізмами набутого імунітету - більш складною і досконалою формою імунітету.

Хоффман і Бойтлер влітку 2011 року удостоїлися за свої роботи так званої азіатської Нобелівської премії - премії Шоу. Її розмір становить близько одного мільйона доларів.

Зараз ви читаєте новину «Першу Нобелівку - 2011 присудили трьом ученим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути