понеділок, 17 травня 2010 13:42

Перший в історії Каннського кінофестивалю фільм з Чаду викликав фурор

Перший в історії Каннського кінофестивалю фільм з Чаду викликав фурор

В неділю відбулася прем'єра першого в історії Каннського конкурсу фільму з Чаду - "Кричущої людини" (Un homme qui crie) Махамата Салеха Харуна. Показ картини завершився шквалом оплесків.

Режисер з початку 80-х живе у Франції, продовжуючи знімати фільми в Чаді. Його картини брали участь у Венеціанському фестивалі ("До побачення, Африка", 1999) і каннському "Двотижневику режисерів" ("Абуна", 2002).

"Кричуща людина" - історія Адама, п'ятидесятирічного співробітника готелю, який купує жінка-інвестор з Китаю. Колишній чемпіон Центральної Африки з плавання, Адам важко переживає зміни в готелі, в результаті яких він втрачає улюблену роботу, - місце доглядача басейну займає його син. Приватна драма однієї людини розгортається на тлі громадянської війни. Після того, як син з вини Адама потрапляє в епіцентр бойових дій, головний герой залишається наодинці зі своїм відчуттям провини.

"Я надаю велике значення стосункам синів і батьків, тому що це спосіб передачі знань від покоління до покоління", - сказав Харун на прес-конференції в каннському Палаці фестивалів.

Він пояснив, що нова картина, так само як і попередні, робилася посеред громадянської війни: "Ситуація швидко мінялася. Ми просто знімали фільм і сподівалися, що стрілянина припиниться".

"Кричуща людина - це людина, яка кричить на знак протесту проти мовчання Бога", - пояснив Харун назву картини, яка запозичена з вірша франко-мартінікського письменника і політика Еме Сезера.

За словами режисера, головний герой знаходиться в конфлікті з самим собою: "На чиїй стороні він повинен битися, щоб зупинити насильство, - на стороні повстанців або на стороні регулярної армії, яка б'ється проти повстанців?"

"Представляти Африку в Каннському конкурсі - велика честь і відповідальність. Треба думати про ті мільйони людей, яких ти представляєш. Але в Африці, в Чаді, якщо ти старша дитина в сім'ї - ти просто повинен робити те, що ти повинен", - додав Харун.

Ще одна країна-дебютант в Каннському конкурсі цього року - Україна. Фільм Сергія Лозниці "Щастя моє" буде показане в конкурсній програмі в середу.

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Перший в історії Каннського кінофестивалю фільм з Чаду викликав фурор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути