середа, 29 січня 2020 16:51

Перепис населення: соціолог поставила під сумнів методи Дубілета

Перепис населення: соціолог поставила під сумнів методи Дубілета
Ірина Бекешкіна: "ООН рекомендує проводити перепис раз на 10 років". ФОТО: Укрінформ

Методи, які використовувалися для електронного перепису населення, — сумнівні. Тому важко визначити, наскільки реальна названа кількість українців.

У Кабміні брали дані Пенсійного фонду, начебто не враховуючи жителів анексованого Криму й окупованих територій Донбасу, але по факту їх таки могли порахувати, каже Gazeta.ua директор Фонду "Демократичні ініціативи" ім Ілька Кучеріва, соціолог Ірина Бекешкіна:

- Їх могли порахувати, бо пенсіонери з непідконтрольних частин Луганщини та Донеччини отримують українську пенсію. Якщо так, то виходить, що за цифрами маємо більше пенсіонерів, ніж справді живуть в Україні.

Як оціните другий метод підрахунку - за даними мобільних операторів?

- Скільки разів урахували людей, які мають декілька мобільних телефонів? У нас немає реєстрації користувачів. Є тільки дані тих, хто платить за зв'язок. І між іншим — це закрита інформація. Є діти, які платять за батьків і навпаки. Маємо роботодавців, які оплачують зв'язок своїм працівникам. Тому це дуже приблизні цифри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оцінку чисельності українців продовжать наступного місяця

Як потрібно було проводити перепис?

- Точнішого за методику перепису 2001 року (тоді в Україні нарахували 48 млн 457 тис. людей. - Gazeta.ua) зараз нічого не має. Це особисте соцопитування за місцем проживання. Тут проблема в тому, що багато людей не відкривають двері. Тому для точного перепису потрібна велика інформаційна кампанія, аби українці зрозуміли, що це потрібно. Є можливість проведення опитування в інтернеті, за умови попередньої електронної реєстрації.

Точнішого за методику перепису 2001 року зараз нічого не має

Які основні переваги звичайного підрахунку?

- Він, окрім кількісного показника, має ще змістовний. Дає відповіді на низку питань: живе людина у власному домі чи орендує, працює чи ні, скільки дітей у родині. Ми ж отримали тільки кількісні дані. Можна визначити хіба, скільки людей живуть у кожній області і де конкретно — у місті чи селі. Це важливо, але істотно не впливає на державну політику.

Перепис населення потрібно часто проводити?

- ООН рекомендує його проводити раз на десять років. За Януковича нічого не робили. Попередня ж влада запланувала підрахунок громадян на цей рік. Тому нинішня мала щось зробити. Але метод Дубілета — це не перепис населення, а спроба його підрахунку.

Людей однозначно меншає. Багато виїжджають, народжуваність нижча за смертність

Він каже, що держава зекономила кілька мільярдів гривень.

- За такою логікою можна багато де економити. Наприклад, на культурі, закривши бібліотеки. Гроші виділені на перепис, пішли би людям, які його проводили б. Вони сплатили б податки, комунальні послуги. Гроші повернулися би в економіку. А так нам не кажуть, куди вони підуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від чого вмирають українці: 5 головних причин

У нас справді скоротилося населення на 11 мільйонів?

- Людей однозначно меншає. Багато виїжджають, народжуваність нижча за смертність. Це загальноєвропейська тенденція. Але українців точно поменшало не на таку цифру.

37 мільйонів 279 тисяч людей живуть в Україні, за даними електронного перепису. Не враховували жителів анексованого Криму та окупованих територій Донбасу. Людей рахували за даними мобільних операторів, Пенсійного фонду, РАЦСів. Чоловіків 17,28 млн, жінок — близько 20 млн. Найбільше людей від 25 до 54 років - 16,458 млн. 55-64-річних - 5,243 млн. Старших 65 років - 6,248 млн. Дітей до 14 років - 5,756 млн. Ще 3,584 млн - молодь 14-24 років.

Зараз ви читаєте новину «Перепис населення: соціолог поставила під сумнів методи Дубілета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути