середа, 18 серпня 2010 15:46

Перед смертю Ульяненко боявся виходити з дому

Перед смертю Ульяненко боявся виходити з дому

Сьогодні вранці на 49 році життя помер письменник Олесь Ульяненко.

"Ми мало спілкувалися і тусувалися, але коли зустрічалися, говорили переважно про літературу, - розповів кореспонденту Gazeta.ua 44-річний письменник Сергій Пантюк. - Востаннє з ним по телефону говорив один з небагатьох його близьких друзів поет Дмитро Мамчур у вівторок увечері".

За словами Пантюка, останні кілька тижнів Ульяненко жалівся, що йому часто погрожували, боявся виходити з дому.

"Погрози почалися після скандалу довкола його книг "Знак Саваофа" та "Жінка його мрії". Сьогодні вранці Мамчур набрав його. Слухавку ніхто не знімав. У Мамчура були ключі від Олесевої квартири. Він знайшов Олеся. Зараз його тіло відвезли на експертизу у морг. Може бути, що на його життя хтось здійснив замах. Причини смерті поки ніхто не знає", - зауважив письменник.

Кільком друзям Ульяненко жалівся на біль у грудях.

"У Спілці письменників почали збирати гроші на похорон. Ульяненко жив скромно, нічого не мав. Не доречно зараз говорити про те, багато чи мало зробив Олесь Ульяненко як письменник. Мабуть, багато, адже 48 років – не такий вже поважний вік. Він став класиком української літератури ще за життя. Досі не вірю в те, що сталося", - додав Пантюк.

Друзі письменника кажуть, що він жив сам.

"Тримав кішку, але два тижні тому віддав її своїй помічниці Жені Чуприні, бо не мав чим її годувати. Сьогодні вранці кішка здохла. Чуприна прийшла до нього, щоб сказати про це, але Олесь уже був мертвий", - розповів Пантюк.

Олесь Ульяненко народився у місті Хорол на Полтавщині. П'ятнадцятирічним пішов з дому. Закінчив медучилище, моршколу. Відслужив у Радянській армії, два роки прожив у Ленінграді. Там носив ірокез, грав на гітарі і намагався створити музичний гурт. Заробляв на життя, чим міг.

Перший твір надрукував у 26 років. У 35 отримав Шевченківську премію за роман "Сталінка". Написав понад 20 романів. 2000-го з режисером Андрієм Дончиком написав сценарій до фільму "Украдене щастя" за однойменною драмою Івана Франка. 4-серійна стрічка вийшла на екрани 2004-го.

Був розлучений. З дружиною прожив сім років.

"Розлучилися, бо її мама ходила до свідків Єгови і вчила нас жити, - розказав в останньому інтерв'ю журналу "Країна". - Квартиру в Києві отримав за президентства Леоніда Кучми. До того ночував у під'їздах і на вокзалі".

Зараз ви читаєте новину «Перед смертю Ульяненко боявся виходити з дому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути