середа, 21 жовтня 2009 14:03

Пентагон підозрює КНДР у продажу ядерної зброї

Пентагон підозрює КНДР у продажу ядерної зброї

В міру розробки в КНДР ядерної та ракетної зброї загрози з боку Півночі стають "все більш смертельними і дестабілізуючими".

Про це заявив на зустрічі з групою американських солдатів міністр оборони США Роберт Гейтс, який прибув в середу з візитом в південнокорейську столицю Сеул.

В четвер шеф Пентагону обговорить зі своїм південнокорейським колегою КімТхеном питання активізації двосторонньої військової співпраці та шляхи вирішення проблеми створення в КНДР ядерної зброї. Того ж дня в Сеулі пройде 41-а американо-південнокорейська нарада з питань спільної безпеки.

Гейтс відзначив, що "хоча можливості сухопутних сил КНДР продовжують деградувати, їхні програми розробки ракетної та ядерної зброї стають все більш небезпечними". Він закликав звернути серйозну увагу на прагнення Пхеньяну до володіння ядерним знаряддям, розповсюдження ядерних технологій укупі з балістичною ракетною зброєю та її компонентами, назвавши в цьому плані КНДР "серйозною загрозою". Як відзначає AssociatedPress, глава Пентагону підозрює КНДР в готовності продавати "все, що вони (КНДР - ред.) виготовляють", зокрема і ядерну зброю.

Раніше США засудили здійснені Пхеньяном минулого понеділка нові пуски балістичних ракет. Прес-секретар Пентагону Джеф Моррелл заявив, що вони "не сприяють зміцненню стабільності в регіоні". За його словами, "своє несхвалення вже висловили як США, так і інші країни".

Візит глави Пентагону до Сеулу закликав підтвердити "прихильність США альянсу з Південною Кореєю". Дорогою до Сеулу Гейтс також зробив зупинку в Токіо, а після - він попрямує до Братислави, де 22 жовтня відбудеться нарада міністрів оборони країн-членів НАТО.

Нагадаємо, 5 квітня Північна Корея випробувала балістичну ракету дальнього радіусу дії, а 25 травня провела другий в своїй історії ядерний вибух. 4 липня, в день незалежності США, країна випробувала відразу сім різних ракет: за деякими оцінками, три з них могли б за необхідності досягти Токіо.

Зараз Пхеньян прагне посилити позиції перед можливими прямими переговорами з США з приводу своєї ядерної програми, вважають експерти. У серпні Північна Корея запросила американських представників в країну для участі в двосторонніх переговорах. Держдепартамент США заявив, що готовий до прямих переговорів, але підкреслив, що як і раніше домагатиметься відмови КНДР від ядерних розробок, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Пентагон підозрює КНДР у продажу ядерної зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути