Ексклюзиви
понеділок, 09 серпня 2010 15:15

Пенсійний вік жінкам підвищать до кінця року

Пенсійний вік жінкам підвищать до кінця року

Україна має намір до кінця року реформувати пенсійну систему з метою її фінансового оздоровлення, зокрема, збільшити потрібний для пенсії стаж і зрівняти терміни виходу на пенсію жінок і чоловіків.

Про це говориться в меморандумі української влади МВФ, спрямованому у рамках відновлення кредитної співпраці в середині липня цього року.

Згідно з документом, планується до кінця вересня 2010 року внести законопроект з метою введення його в дію до кінця 2010 року, в якому передбачити поступове збільшення пенсійного віку для жінок до рівня чоловіків, - з 55 до 60 років, додаючи шість місяців щорічно з 2010 року. Хоча в уряді казали про зворотні наміри.

Окрім того, законопроект, згідно з меморандумом, передбачатиме збільшення мінімального терміну пенсійного страхування з 5 до 15 років, збільшення на 10 років кваліфікаційного періоду для отримання повної пенсії, що має стимулювати працюючих довше зберігати працездатність. Це повинно покращити збалансованість Пенсійного фонду на 2 млрд грн в 2011 році.

Вказаний законопроект є структурним маяком програми співпраці з МВФ, у рамках якої Фонд планує виділити Україні 15,3 млрд доларів впродовж 29 місяців.

Окрім того, українська влада планує до кінця грудня цього року змінити базу нарахування пенсій, передбачивши їх додаткове збільшення на 1% за кожен рік, відпрацьований понад певний термін: 20 років - для жінок і 25 років - для чоловіків, говориться в меморандумі.

Передбачається, що це дозволить скоротити витрати Пенсійного фонду на 6,2 млрд грн у 2011 році.

Нагадаємо, раніше Комітет з економічних реформ схвалив програму реформ на 2010-2015 року, що зокрема, передбачає поступове вирівнювання пенсійного віку для чоловіків і жінок (із кроком 0,5 року протягом 10 років), наближення пенсійного віку до європейських стандартів (65 років) для учасників другого рівня (обов'язкового накопичувального) пенсійної системи, звільнення солідарної пенсійної системи від невластивих їй виплат (дострокові й пільгові пенсії).

Подробности.

Зараз ви читаєте новину «Пенсійний вік жінкам підвищать до кінця року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути