вівторок, 27 березня 2012 15:32

Патріархові Кирилу закидають порушення церковних обітниць

Патріархові Кирилу закидають порушення церковних обітниць
Митрополит Никодим (Ротов) постриг Володимира Гундяєва у ченці 3 квітня 1969 року. Фото: echo.msk.ru

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило був прописаний в одній квартирі з жінкою, хоча давав обітницю безшлюбності, повідомив журналіст Сакен Аймурзаєв в блозі на сайті "Ехо Москви".

Він нагадав, що 3 квітня 1969 Володимир Гундяєв прийняв чернечий постриг, так звану "малу схиму". Він отримав ім'я Кирило і дав чотири обітниці: слухняності, безшлюбності, некористолюбства (відмова від приватної власності), безперервної молитви.

"Стало відомо, що Патріарх Кирило довгі роки був прописаний в одній квартирі з якоюсь мирянкою Лідією Леоновою. Який характер їхніх стосунків? Сексуальний, споріднений, духовний? Це не пуста цікавість, а конкретне канонічне питання. Свого часу саме за порушення обітниці безшлюбності Архієрейський Собор РПЦ позбавив сану митрополита Київського Філарета (Денисенка) c формулюванням: "за внесення своєю поведінкою і особистим життям спокуси в середовище віруючих". Чи не вносить Патріарх Кирило "спокусу в середовище віруючих" співжиттям з Лідією Леоновою?", - запитує журналіст.

Також журналіста цікавить питання квартири патріарха. За його словами, керівник прес-служби Московського патріархату Володимир Вигилянський вважає, що питання про квартиру Кирила неетичні, це приватне життя, яка є недоторканим.

"Часто представники Церкви на закиди про розкоші кажуть: це все не особисте, а церковне, будь-який ієрарх, який користується дорогими машинами, годинниками, будинками, речами, все це віддає назад до Церкви, щойно піде зі своєї посади. Але Патріарх Кирило перебуває на посту довічно, а квартирою володіє не умоглядно, а юридично, вона йому належить, знаходиться у його у власності. Виходить монах Кирило прямо порушує обітницю некористолюбства ", - вважає Аймурзаєв.

Журналіст зазначив, що порушення хоча б однієї з принесених обітниць - церковний злочин.

Аймурзаєв додав також, що, якщо виникли питання за двома з чотирьох даних обітниць, ситуація потребує з'ясування.

Зараз ви читаєте новину «Патріархові Кирилу закидають порушення церковних обітниць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути