Ексклюзиви
неділя, 30 грудня 2007 14:42

Пан Гі Мун підбив підсумки діяльності ООН за 2007 рік

Пан Гі Мун підбив підсумки діяльності ООН за 2007 рік

Генеральний секретар Організації Об"єднаних Націй Пан Гі Мун вважає головним підсумком 2007 року визнання глобального потепління найбільш насущною проблемою сучасності.

Найщасливішим моментом минулого року Пан Гі Мун вважає конференцію у Валенсії, де експерти Міжурядової групи зі зміни клімату одноголосно визнали глобальне потепління найбільш значущою проблемою нашого часу. Пан Гі Муна надихнула одностайність 2,5 тисячі науковців з питання, до якого він сам невтомно привертав увагу.

В інтерв"ю за підсумками року він сказав, що "поганих" днів у нього не було.

Відповідаючи на запитання, якою він бачить ООН через п"ять років, якщо б у нього була можливість заглянути в майбутнє, Генеральний секретар відповів, що йому уявляється ефективніша, сучасніша і мобільніша Організація, яка користується довірою і повагою. "У цьому і полягає моя мета як Генерального секретаря, але для її досягнення мені знадобиться підтримка і участь всіх співробітників, а також держав-членів ООН", - додав Пан Гі Мун.

Він розраховує, що на той час завершиться і капітальний ремонт будівлі штаб-квартири в Нью-Йорку, і ООН відновить роботу в повністю оновленій, екологічно чистій будівлі Секретаріату.

Як повідомлялося, у листопаді у Валенсії була оприлюднена доповідь Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (IPCC).

Вчені застерігали, що клімат на Землі може змінитися "різко і необоротно".

У доповіді наголошувалося, що глобальні зміни клімату дійсно відбуваються; вони на 90% обумовлені викидами парникових газів; людство може істотно скоротити їх ціною прийнятних для економіки витрат.

На думку експертів, якщо викиди двоокису вуглецю продовжуватимуться в існуючому об"ємі, на якомусь етапі кількість перейде в якість, і зміни набудуть стрибкоподібного і необоротного характеру.

Науковці передбачають, що через 50 років середня температура на Землі підвищиться в діапазоні від 1,1 до 6,4 градусу, що призведе до повного танення арктичних льодів і зменшення площі інших льодовиків, підвищення рівня Світового океану на 28-43 сантиметри, частіших засух і тропічних штормів і вимирання деяких видів рослин і тварин.

Міжурядова група експертів зі зміни клімату в жовтні була удостоєна Нобелівської премії миру, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Пан Гі Мун підбив підсумки діяльності ООН за 2007 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути