Ексклюзиви
субота, 10 листопада 2018 12:54

"Пальцями рук ворушу, а на ногах їх вже не відчуваю" - альпініст розказав, як підкорив Лхоцзе

"Пальцями рук ворушу, а на ногах їх вже не відчуваю" - альпініст розказав, як підкорив Лхоцзе
Харківський альпініст Сергій Бершов здійснив 13 сходжень на 7 вершин вище 8 тис метрів. Фото: Віктор Фоменко

Лише 2 альпіністам, Сергію Бершову і Володимиру Каратаєву, вдалося підкорити південну стіну гори Лхоцзе у Гімалаях на кордоні Китаю та Непалу. Її висота - 8516 м. Це 4 найвища вершина у світі.

"В групі було 16 чоловік, з них 9 - українці. Зійшли тільки двоє - я і Каратаєв. Решта виробилися: обмороження, хвороби, виснаження",- розповів Сергій Бершов кореспонденту Gazeta.ua.

1 спортсмени витратили на пошуки шляху. Ніч провели в печері на сніжно-льодовому схилі. На вершину зійшли о 6 вечора наступного дня - вже без кисню. Спускалися до 5 ранку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порожній баллон, вимпел клубу і герб міста - як довести, що ти був на Евересті?

"Стою нагорі, страхую, а напарник рухається повільно - повільно, зупиняється через кожні 2 метри, згинається і кричить - болять нутрощі. Вплив гіпоксії. Але він хоч повільно, але рухається, а я без рухів. Тримаю мотузку і намагаюся ворушити пальцями рук. На ногах їх вже не відчуваю. Після цього сходження у мене всі перші фаланги пальців на ногах були чорні, але відійшли. А для напарника це закінчилося трагічно: коли спустилися вниз, йому ампутували всі 20 пальців на руках і на ногах. Як кажуть фізіологи, кисневе виснаження сталося на клітинному рівні", - сказав альпініст.

Повне інтерв'ю Сергія Бершова читайте в журналі "Країна".

Сергій Бершов народився в Свердловській області, Росія. Дитинство провів в місті Мерефа під Харковом. В альпінізм прийшов в 1965 році. Майстер спорту зі скелелазіння та альпінізму, заслужений тренер України. Працював інструктором в альптаборі Кавказу, тренером в експедиціях і при підготовці команд до чемпіонатів з альпінізму та скелелазіння. Здійснив 13 сходжень на 7 вершин вище 8 тис метрів.

Зараз ви читаєте новину «"Пальцями рук ворушу, а на ногах їх вже не відчуваю" - альпініст розказав, як підкорив Лхоцзе». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути