пʼятниця, 27 червня 2008 12:57

Пакистан відкидає звинувачення в причетності до замаху на Карзая

Керівництво Пакистану відкинуло звинувачення афганської сторони в причетності пакистанських спецслужб до замаху на президента Афганістану Хаміда Карзая в квітні.

За словами міністра оборони Пакистану Чодрі Ахмада Мухтара, звинувачення на адресу Міжвідомчої розвідки Пакистану (ISI) "хибні і безпідставні". Як підкреслив чиновник, ISI не втручається в справи інших держав. На думку міністра, слова якого наводить AFP, Карзай прагне лише виправдати своє знаходження при владі.

Як заявив прес-секретар міністерства закордонних справ Пакистану Мухаммад Садік, Пакистан раніше вже публічно засудив замах на президента Афганістану. За словами Садіка, пакистанський уряд отримав інформацію, згідно якої спроба вбивства Карзая була частиною змови представників афганських служб безпеки.

25 червня прес-секретар афганського Національного управління безпеки (National Directorate of Security) Саїд Ансарі заявив, що виявлені свідчення причетності до замаху на Карзая Міжвідомчої розвідки Пакистану. Це було перше публічне звинувачення подібного роду. Замах стався 27 квітня 2008 року на урочистому параді, що проходив в Кабулі. Таліби відкрили вогонь з автоматів і гранатометів, загинули три людини, зокрема депутат афганського парламенту.

За оцінкою неназваного західного військового фахівця з Пакистану, якого цитує The Washington Post, існує мало свідчень того, що керівництво ISI підтримує зв"язки з "Талібаном". Проте, те ж джерело повідомило, що є підстави вважати, що зберігаються зв"язки, з талібами низової ланки пакистанських спецслужб.

Нагадаємо, Пакистан офіційно розірвав зв"язки з "Талібаном" під тиском США після терактів 11 вересня 2001 року. Як вважається, теракти були організовані терористичним угрупуванням "Аль-Каїда", представників якого ховали таліби в Афганістані. Після повалення режиму талібів в 2001 році відношення між Афганістаном та Пакистаном, які є союзниками США, залишаються напруженими. Кабул та Ісламабад звинувачують один одного в недостатніх зусиллях по боротьбі з талібами, що перейшли до тактики партизанської війни, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Пакистан відкидає звинувачення в причетності до замаху на Карзая». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути