середа, 04 квітня 2007 15:55

Вівця завагітніла після пересадки матки

В ході експерименту, проведеного шведськими дослідниками, декілька овець завагітніли після того, як їм спочатку видалили, а потім знов імплантували матку. На думку учених, результати дослідження доводять можливість успішних операцій по пересадці донорської матки у людей.

Втім, забезпечити належний рівень безпеки при таких операціях буде непросто. Їх складність пояснюється великою кількістю і складною структурою судин, що забезпечують кровопостачання матки. Проте навіть якщо сама операція по пересадці пройде успішно, серйозні ускладнення можуть виникнути при швидкому зростанні матки під час вагітності.

Поки ж в ході експерименту загинула майже половина з 14 піддослідних тварин. Чотири вівці, що завагітніли, знаходяться зараз на 120-му дні вагітності. Її планується завершити через 20 днів, коли всім тваринам проведуть кесаревий розтин.

Найближчим часом шведські учені спробують також провести "обмін матками" між вівцями.

Звіт про експеримент був представлений на Міжнародному симпозіумі з пересадки матки, що відбувся минулого тижня в Гетеборзі.

Минулого року про початок підбору кандидаток на операцію по пересадці матки, узятої у мертвого донора, заявили американські хірурги. На їх думку, в майбутньому подібна процедура дозволить завагітніти і народити дитину безлічі пацієнток, що позбулися матки в результаті онкологічних або інших захворювань, але зберегли яєчники.

Перша в історії спроба пересадка матки відбулася в Саудівській Аравії в 2002 році, причому тоді донорський орган був узятий у живого донора. Через декілька місяців пересаджену матку довелося видалити через відторгнення, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Вівця завагітніла після пересадки матки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути