понеділок, 08 червня 2020 02:39

Освітній омбудсмен висловив свою позицію щодо скасування ДПА для випускників

Освітній омбудсмен висловив свою позицію щодо скасування ДПА для випускників
Фото: khm.depo.ua

Позиція Міносвіти і позиція департаменту освіти і науки Київської міської державної адміністрації щодо скасування Державної підсумкової атестації (ДПА) у формі Зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) для тих учнів, хто не збирається йти далі вчитися до вишів, є дещо суперечливими.

Є певні розбіжності в тлумаченнях. Про це заявив освітній омбудсмен Сергій Горбачов в ефірі ТСН.Тижня.

"За наказом департаменту дитина не пише ЗНО, тобто не проходить ДПА. Але є певні розбіжності в тлумаченнях. І я дуже хотів би, щоб ці розбіжності були зняті. Позиція Міносвіти і позиція департаменту є дещо суперечливими. Ці обидві позиції не є юридично бездоганними, якщо аналізувати з обох боків. Але коли виникає юридична колізія, то для мене, як для вчителя, як для освітнього омбудсмена, завжди є головний принцип - принцип найпершого права. Першим правом є право на життя та здоров'я. Якщо те, що зараз пропонує департамент освіти, випускники, батьки випускників, вчителі, - скасувати проведення ДПА для тих, хто не планує цього року вступати до закладів вищої освіти, я це підтримую", - сказав він.

Міносвіти може вирішити цю ситуацію і вивести все в правове поле, вважає Горбачов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Все про ЗНО-2020

Він зазначив, що ДПА - це процес, а ЗНО - лише інструмент.

"Я вже переконував міністерство багато разів і в розмовах, і офіційно звертався. В мене поки немає відчуття, що ці аргументи якось враховує Міносвіти. Якби врешті-решт дослухалися до цих аргументів і цього року разово, враховуючи небезпеку, яка може створитися під час проведення ЗНО у таких умовах, коли немає можливості забезпечити нормальну дистанцію за такої кількості дітей, які мають прийти до аудиторії", - резюмував освітній омбудсмен.

Нагадаємо, в Міносвіти заявили, що наказ департаменту освіти і науки КМДА про скасування ДПА у формі ЗНО є нечинним і не підлягає виконанню.

Зараз ви читаєте новину «Освітній омбудсмен висловив свою позицію щодо скасування ДПА для випускників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути