понеділок, 05 червня 2023 13:28

Спецтема: Війна Росії проти України

Оприлюднили документ, який доводить купівлю Росією зброї в Ірану
4

Британські засоби масового інформування отримали у розпорядження контракт на постачання зброї між Іраном і Росією.

Документ може бути першим вагомим доказом того, що Тегеран продає боєприпаси Кремлю для війни проти України, повідомляє Sky News.

"16-сторінковий документ, датований 14 вересня 2022 року, є автентичним. У ньому йдеться про зразки артилерійських і танкових снарядів, а також ракет різного розміру на загальну суму понад $1 млн", – йдеться у повідомленні.

Джерело передало телеканалу документ разом із п'ятьма сторінками нібито пов'язаного контракту, який містить умови про стволи для танка Т-72 і стволи для гаубиці, а також снаряди до неї. Ця угода коштувала близько $740 тис.

Sky News показав документи прем'єру України Денису Шмигалю під час його візиту до Великої Британії у травні, а також британському міністру закордонних справ Джеймсу Клеверлі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Іран має прямий шлях для відправки зброї до Росії – CNN

Сторінка контракту
Фото: Sky News
Сторінка контракту
Сторінка контракту
Сторінка контракту

Київ і Лондон планують розслідувати автентичність матеріалу.

"Ми підозрювали, що відбувається щось подібне. Як тільки ми перевіримо усе належним чином, зможемо діяти відповідно. Те, що вони говорять про такі речі, як озброєння та боєприпаси, свідчить, що російська позиція дійсно є досить складною", – заявив посол України у Великій Британії Вадим Пристайко.

Він також заявив, що контракт, якщо він справжній, є доказом того, що у Росії закінчуються військові запаси.

У іранських безпілотниках Shahed-136, якими Росія масовано обстрілює Україну, виявили вкрадену майже 20 років тому німецьку технологію.

У 2006 році Іран незаконно придбав двигуни для безпілотників німецької компанії Limbach Flugmotoren. А через три роки іранський інженер Юсеф Абуталебі оголосив, що його компанія створила двигун для БПЛА.

Серед інших західних компонентів, придбаних і скопійованих Іраном, – частини ракет чеського виробництва. Двигун іранських ракет Quds-1, які використовувалися в атаках на саудівські нафтопереробні заводи торік, був неліцензійною копією реактивного двигуна TJ-100, виробленого компанією PBS Velká Bíteš у Чехії. Чеський двигун також був встановлений на іранській ракеті Heidar-2.

Зараз ви читаєте новину «Оприлюднили документ, який доводить купівлю Росією зброї в Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути