четвер, 24 вересня 2009 15:52

Опозиція просить Генпрокуратуру розібратись з Лукашенко

Опозиція просить Генпрокуратуру розібратись з Лукашенко

Сьогодні в Генпрокуратуру Білорусі було передано звернення групи опозиційних політиків і громадських діячів з вимогою порушити кримінальну справу за фактом заяви Олександра Лукашенка про фальсифікацію підсумків голосування на президентських виборах 2006 року.

Серед тих, хто підписався під заявою, - екс-кандидат в президенти Олександр Козулін, голова Об"єднаної громадської партії Анатолій Лебедько, колишній голова Верховної Ради Мечислав Гриб, режисери Віктор Дашук і Юрій Хащеватський, профспілкові лідери Олександр Ярошук і Олександр Бухвостов, політики Сергій Калякін, Вінцук Вячорка, Микола Статкевич, Віктор Івашкевич, Ярослав Романчук та інші.

Приводом для звернення стали слова з інтерв"ю Лукашенка, опублікованого 27 серпня газетою "Известия": "За мене на останніх виборах проголосувало, до відома, 93%. І я зізнався потім, коли мене просто стали тиснути, що ми фальсифікували вибори (...) Я віддав команду, щоб не 93% було, а десь там 80, я не пам"ятаю, скільки. Тому що за 90 - це вже психологічно не сприймається. Але це була правда".

"Це вже друге публічне визнання у фальсифікації підсумків голосування, зроблене Олександром Лукашенко, тому його слова не можуть залишатися без реакції громадськості, правоохоронних органів Білорусі та міжнародного співтовариства", - йдеться у зверненні.

На думку його ініціаторів, подібні заяви, а також відсутність на них реакції з боку Генпрокуратури "дають підстави стверджувати, що в 2010-2011 роках в Білорусі підсумки голосування на місцевих і президентських виборах знову будуть сфальсифіковані".

"Конституція декларує, що всі громадяни рівні перед законом. Вам, як Генеральному прокуророві Білорусі, випав шанс довести, що це дійсно так", - пишуть опозиційні діячі, звертаючись до Григорія Васильовича.

Вони закликають генпрокурора "з"ясувати, кому Олександр Лукашенко дав команду фальсифікувати підсумки голосування, і хто, яким чином це здійснював на практиці".

Полит.ру

Зараз ви читаєте новину «Опозиція просить Генпрокуратуру розібратись з Лукашенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути