субота, 28 червня 2008 10:41

ООН "шкодує" про вибори, що проходять у Зімбабве

Рада безпеки ООН висловила глибоке співчуття з приводу рішення зімбабвійського режиму продовжити процедуру виборів президента країни, незважаючи на міжнародний осуд, повідомляє Бі-Бі-Сі.

В заяві Ради безпеки в п"ятницю йдеться, що умов для вільних і справедливих виборів у країні не існує, однак не міститься вказівок на їхню незаконність.

Чинному президентові Робертові Мугабе забезпечена перемога на виборах, оскільки опозиційний кандидат Морган Цвангіраі вирішив бойкотувати їх.

Результати голосування стануть відомі в суботу ввечері.

Голова комісії Африканського Союзу Жан Пен підкреслив, що демократія й права людини - цінності, які розділяють всі країни Афросоюза. Високопоставлений чиновник вважає, що лідери країн континенту могли б знайти рішення проблемам Зімбабве.

"Ми покликані відігравати роль захисників цих цінностей. Так що коли ми бачимо порушення загальних цінностей, наш обовязок закликати деяких членів [АС] до порядку", - сказав Пен в Єгипті.

Нагадаємо, що в п"ятницю в Зімбабве почався другий тур президентських виборів, у яких бере участь єдиний кандидат - нинішній президент країни Роберт Мугабе.

Виборчі дільниці відчинилися о 05:00 за Грінвичем. Голосування протриває до 19 години за місцевим часом (17:00 за Грінвичем).

Активність виборців помітно нижча, ніж у першому турі - хоча молодь із проурядових організацій обходить всі будинки та примушує людей до участі в голосуванні.

Єдина черга бажаючих віддати свої голоси була помічена в районі, де живуть ветерани боротьби за незалежність країни, котрі підтримують Мугабе.

Чинний президент Мугабе, якому 84 роки, вже проголосував; він заявив, що дивиться на вибори з оптимізмом.

Лідер опозиції Морган Цвангіраі, який заявив про зняття своєї кандидатури з другого тура президентських виборів через насильство проти його прихильників, закликав громадян за можливістю утриматися від голосування.

Багато жителів думають, що якщо вони проголосують за Цвангіраі - чиє прізвище як і раніше є у виборчих бюлетенях, - то влада може визначити їхню особу та піддати переслідуванням.

За словами Віласа Мадзімуре, одного з членів парламенту Зімбабве, які представляють опозицію, прихильники Мугабе перевіряють буквально кожного: "Вони дивляться, проголосувала людина, чи ні. На виборчій дільниці кожному роблять відмітку спеціальним чорнилом, і тих, хто не проголосував, виявити дуже просто. Нам відомо, що в сільських районах людей групами змушують іти на виборчі дільниці й голосувати".

Цвангіраі назвав вибори "черговим трагічним днем в історії нашого народу".

"Брати, ми знаємо, що у вас діється в душі. Ми знаємо, що ви хотіли б проведення мирних демократичних виборів. Не ризикуйте своїм життям", - сказав Цвангіраі.

"Якщо можливо, ми просимо вас сьогодні не голосувати. Але якщо вам доведеться це зробити через загрозу вашому життю, голосуйте за Мугабе", - додав лідер "Руху за демократичні зміни".

Картки, які свідчать про членство в правлячій партії, можна купити на чорному ринку країни. Жителі країни сподіваються, що вони зможуть захистити їх від нападів.

Напередодні початку виборів у Зімбабве міністри закордонних справ Великої вісімки заявили про те, що не "визнають законною владу, вибори якої не відображають вільної волі народу Зімбабве".

Держсекретар США Кондоліза Райс сказала в п"ятницю, що Америка може використати своє головування в Раді безпеки ООН для тиску на Зімбабве з приводу виборів.

Мугабе проігнорував заклики до перенесення або скасуванню другого тура президентських виборів. До переносення голосування Мугабе закликали 25 червня лідери африканських країн.

У виступі перед своїми прихильниками президент Зімбабве заявив, що його партія продовжить керувати країною так, як вважає за потрібне.

Водночас, він запропонував опозиційній партії "Рух за демократичні зміни" почати діалог.

Опозиція обвинувачувала владу в тім, що вона використовує армію, щоб змусити людей голосувати за президента Мугабе. Цвангіраі назвав вибори приниженням для країни, заявивши, що міжнародне співтовариство не визнає перемогу Мугабе, котрий відкинув заклики інших африканських країн відкласти вибори, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «ООН "шкодує" про вибори, що проходять у Зімбабве». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути