Ексклюзиви
четвер, 12 вересня 2019 18:13

Охрана отмєна: чи вийде Великобританія з ЄС 31 жовтня

Охрана отмєна: чи вийде Великобританія з ЄС 31 жовтня
Ілія Куса розповів Gazeta.ua які варіанти зараз має Велика Британія щодо Брекситу Фото: offshoreview.eu

Палата громад проголосувала за пряму вказівку прем'єру Борису Джонсону попросити Євросоюз про нову відстрочку Брекситу - до 31 січня 2020 року. Тепер законопроєкт мають ухвалити у Палаті лордів.

Експерт із міжнародної політики Ілія Куса розповів Gazeta.ua які варіанти зараз має Велика Британія щодо Брекситу.

"Угоди немає. Домовленостей з Брюсселем теж. Прем'єр міністр відмовляється просити час на угоду чи взагалі перенесення виходу. Парламент альтернативних варіантів не запропонував, окрім відстрочки. Проти неї виступають Франція та Німеччина, бо не вірять, що це вирішить питання. Тому Британія вийде з ЄС 31 жовтня Відстрочка можлива, якщо погодяться Франція з Німеччиною. Також потрібен консенсус всередині самої Британії щодо її необхідності. Опозиція у складі лейбористів, шотландських націоналістів, зелених, ліберал-демократів і частини поміркованих консерваторів хочуть відтермінування. Вважають, що до 31 жовтня не встигнуть обговорити питання умов Брексіту. Натомість уряд і Консервативна партія на чолі з Борисом Джонсоном не мають наміру їхати в Брюссель. Це було його передвиборчим кліше, яке порушувати не хоче. Такий крок буде політичним самогубством для нього особисто. Поки консенсусу нема — відстрочку просити нікому", - каже Куса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Джонсон став прем'єр-міністром Великої Британії: наслідки для України

Експерт прогнозує жорсткий Брексит вже наприкінці жовтня, що сильно вдарить по англійцям.

"Відстрочка потрібна, щоб влада мала час запропонувати альтернативні поправки в проект угоди, який минулого року був прийнятий на переговорах з ЄС. Перехідний період там був визначений до 2021 року. Але його відхилив британський парламент 4 рази поспіль. Це і стало причиною відставки Терези Мей. Тобто мають всього два варіанти — або вийдуть без угоди, або запропонують поправки і ЄС буде вирішувати чи згоден він на нові умови у переговорах. Як на мене, два місяці, які хоче Британія, нічого не змінять. Їм настав час виходити з ЄС. Краще було б, аби ще весною прийняли проект угоди, яка була. І поступово виходити. Після 2021 року звикли б до нового формату відносин. Жорсткий вихід — катастрофа для багатьох секторів економіки. Британці це боляче відчують", - каже експерт.

Референдум про членство Великої Британії в ЄС відбувся 23 червня 2016 року. Проголосували майже 72% виборців. Вихід зі складу Євросоюзу підтримали 52% людей. Тоді Брексіт офіційно був запланований на 31 березня 2019 року. Тереза Мей офіційно просила ЄС відкласти Брексит до 30 червня. На цьогорічному самміті Євросоюзу його відстрочили до 12 квітня. За день до кінця строку лідери Європейського Союзу надали Великій Британії шестимісячну відстрочку — до 31 жовтня. Влітку цьогоріч Тереза Мей оголосила про свою відставку з поста лідера Консервативної партії і прем'єра після провалу з реалізацією Брекситу. На посту глави уряду її змінив Борис Джонсон. Він заявив, що за жодних умов не проситиме ЄС відтермінувати дату виходу. Тому Палата громад проголосувала за пряму вказівку прем'єру попросити Євросоюз про нову відстрочку - до 31 січня 2020 року. Тепер законопроєкт мають ухвалити у Палаті лордів.

Зараз ви читаєте новину «Охрана отмєна: чи вийде Великобританія з ЄС 31 жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути