Ексклюзиви
четвер, 05 вересня 2013 14:34

Офіцери нарівні з солдатами гасили запальну суміш і лазили по 12-метровій вежі
6

Фото: Фото: Михайло Перков

"Та бувало і руки, і ноги, і коліна ламали", - відсапуючись говорить солдат команди сухопутних військ Збройних Сил України Олександр Яворський.

Військовослужбовець тільки що подолав 4 поверхи башти з пожежною драбиною за 19.1 секунду. Результатом задоволений.

З 3 по 5 вересня на території 47 арсеналу у селищі Цвітоха на Хмельниччині вперше приходить чемпіонат Збройних Сил України з пожежно-прикладного спорту. До цього усі попередні змагання такого рангу приймав виключно Харків. У військовій частині з "нуля" збудовано спортивний об'єкт на якому тренуються і змагаються військові спортсмени-вогнеборці.

Двоє спортсменів застигли у низькому старті. В кожного у правій руці довга 4-метрова штурмова драбина. Постріл зі стартового пістолета зриває спортсменів з місця. Близько 30 м. біжать тримаючи драбину в одній руці. За 10 м. до перешкоди хапають її двома руками. З грюкотом приставляють до дерев'яної вежі, закріплюючи спеціально привареною пилкою на підвіконні першого поверху. Хутко вилазять по драбині, сідають на підвіконні. Підтягують драбину і кріплять її на 2 поверх. У такий самий спосіб потрапляють на третій і четвертий.

Пожежна вежа заввишки 12 метрів. Для страховки на 5-метровій висоті підвісили сітку. Іншої страховки крім каски у спортсменів немає. Пожежна драбина важить 8.5 кг., і має 12 щаблів. Більш досвідчені спортсмени намагаються перескочити через кілька щаблів одразу. У такий спосіб можна виграти кілька дорогоцінних секунд, але це досить небезпечно.

Ось один зі спортсменів-пожежників переставив драбину на третій поверх. Намагаючись хутчіш подолати перешкоду одразу стрибає на кілька щаблів вверх. Не схопившись рукою летить униз. Ногою потрапляє на щабель, чим призупиняє падіння. Цього достатньо аби схопитися рукою за драбину і втримати рівновагу. За кілька секунд спортсмен щасливо опиняється на 4 поверсі. Інший пожежник погано закріпив штурмову драбину, котра висіла всього на кількох "зубах". Однак і він щасливо дістався фінішу.

Від вітру 12-метрова вежа розгойдується. Особливо це відчутно нагорі. Для безпеки просять нікого крім спортсменів і суддів нагору не підніматися.

У змаганнях беруть участь 7 команд по 6 спортсменів у кожній. На одному рівні змагаються як офіцери і контрактники, так і військовослужбовці строкової служби. Є команди з Києва, Харкова, Рівного, Вінниці, Севастополя, Одеси, Хмельниччини.

"Ми середнього рівня підготовки, - каже старший солдат строкової служби збірної Національного університету Оборони України, 21-річний Мартин Гордієнко. – Тут більшість офіцерів і контрактників, котрі займаються професійно".

Однією з найважчих естафет вважається подолання 100-метрової смуги перешкод. Для початку потрібно перестрибнути 2-метровий дерев'яний щит. Згодом, схопивши 2 пожежні рукави, пробігтися по колоді. Зістрибнувши, на ходу з'єднати два пожежні шланги, і під'єднати до гідранту, що стоїть на смузі. Далі з пожежним рукавом дістатися фінішу. Аби здати на майстра спорту необхідно подолати цю 100-метрівку за 16.4 с. А піднятися по штурмовій драбині у вікно 4 поверху навчальної башти необхідно за 14.15 с.

Найбільш видовищним була естафета з гасінням пожежі. Для цього у спеціальні ємності набрали по 30 літрів води, куди влили 2 л. керосину і 200 грамів бензину. Пожежу гасили за допомогою вогнегасника у спеціальному захисному одязі, касці та протигазі.

На кінець другого дня змагань ніхто зі спортсменів серйозно не травмувався. Винятком стали синці та незначні подряпини.

Зараз ви читаєте новину «Офіцери нарівні з солдатами гасили запальну суміш і лазили по 12-метровій вежі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути