Ексклюзиви
четвер, 27 лютого 2020 18:47

Очищувати річки можна й удома - Держводагентство

Очищувати річки можна й удома - Держводагентство
Ми можемо вбити річки, навіть коли миємо посуд. Фото: Ярослава Буряковська

Аби покращити якість води, треба привернути увагу українців до проблем, пов'язаних із забрудненням водних ресурсів, та виховати екологічну свідомість населення.

Про те, як кожен житель України впливає на воду і як зменшити шкоду, розповів Gazeta.ua заступник голови Держводагентства Павло Гвозденко.

Щодня українці використовують очищену воду з річок та водосховищ. Така вода з річкової очищується до якості питної та транспортується до будинків і підприємств, а потім каналізаційні стоки після очизщення повертаються знову до річок. Водоканали контролюють якість та склад води на кожному етапі циклу. Застарілість обладнання, щорічне збільшення концентрації забруднювальних речовин спричиняють повернення до річок недостатньо очищених вод.

Використання неякісної води впливає як на здоров'я окремих людей, так і погіршує екологічний стан цілих регіонів.

Аби вплинути на цю ситуацію, треба вчасно закривати кран на кухні чи у ванній кімнаті – берегти десятки літрів чистої води, користуватися пральною та посудомийною машинами при повному завантаженні.

"Також важливо не використовувати фосфатних (фосфонатних) мийних засобів, бо фосфати призводять до загрозливого "цвітіння" водойм, віддавати перевагу душу замість ванни, вимикати воду під час чищення зубів, користуватися унітазом з двома режимами зливу, не засмічувати водойми побутовими відходами і не мити машини на берегах річок та озер", - прокоментував Павло Гвозденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські річки у критичному стані. П'ємо неякісну воду — еколог

Торік в Україні загинуло все живе у 2140 ставках, озерах і річках. Риба, жаби, черепахи, бобри, качки зникли через забруднення води, кажуть у Національній екологічній раді.

Зараз ви читаєте новину «Очищувати річки можна й удома - Держводагентство». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути