пʼятниця, 26 січня 2018 20:12

Обшуки НАБУ в офісі Кропачева триватимуть на вихідних

  Кілька сотень співробітників задіяно НАБУ для проведення обшуків в офісах бізнесмена Віталія Кропачева. Фото: 112
Кілька сотень співробітників задіяно НАБУ для проведення обшуків в офісах бізнесмена Віталія Кропачева. Фото: 112

Кілька сотень співробітників задіяно НАБУ для проведення обшуків в офісах бізнесмена Віталія Кропачева, якого ЗМІ називають "неофіційним куратором державного вугільного сектора".

Про це повідомляє АиФ-Україна.

Слідчі дії ведуться вже більше двох діб і, як стверджують джерела, присутні на обшуку, ймовірно, триватимуть на вихідних. За їхньою інформацією, на даний момент детективами вилучена флешка, сервер відеоспостереження і кілька телефонів співробітників компанії "Укрдонінвест".

"Кропачовим не пред'явлено ніяких звинувачень, процесуального статусу в рамках розслідування НАБУ він не має. Обмежень на його пересування не накласти. Обшуки проводяться за фактами, не пов'язаним з Кропачовим або будь-якими афільованим з ним компаніям. За адресою проведення обшуків раніше знаходилося кілька десятків орендарів, з питань діяльності ряду з них і прийшли детективи НАБУ, фактично скориставшись формальним приводом, щоб потрапити в офіси компанії "Укрдонінвест", - повідомили виданню в "Укрдонівесте".

Експерти відзначають, що обшуки проходять на тлі загострення протистояння на вугільному ринку України. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман та віце-прем'єр Володимир Кістіон відкрито вимагають від "Центренерго" в обов'язковому порядку підписати річний контракт на закупівлю вугілля у ДТЕК в кількості не менше 150 тисяч тонн в місяць і відмовитися від закупівель вугілля у шахти Краснолиманська, нещодавно придбаної Кропачовим. Паралельно незалежна профспілка шахтарів загрожує вивести шахтарів на страйк, якщо "Центренерго" не почне купувати вугілля у ДТЕК.

"На ринок вугілля марки Г виходить нова шахта: "Краснолиманська" (Карпачова) з поставками вугілля на "Центренерго" (ЦЕ). Щоб вибрати постачальника, ЦЕ оголошує закупівлю через біржу, але ДТЕК конкурувати на торги не приходить і втрачає свої обсяги поставок на ЦЕ. Туди починає постачати "Краснолиманська". У гру вступають вільні і незалежні профспілки, які вимагають у "Центренерго" припинити закупівлі вугілля, як вони називають, "невідомого походження", а відновити закупівлі в ДТЕК. Загрожують перекривати залізничні колії і міжнародні траси", - прокоментував ситуацію експерт НКРЕКП Андрій Герус.

Стурбованість експертів викликають обставини, при яких до протистояння на вугільному ринку підключилося НАБУ як інструмент тиску, і питання: яким чином активність НАБУ пов'язана із захистом інтересів компанії ДТЕК і хто організував цю схему.

Зараз ви читаєте новину «Обшуки НАБУ в офісі Кропачева триватимуть на вихідних». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути