понеділок, 28 січня 2008 10:48

Мавпам загрожують людські хвороби

Науковці довели, що людські хвороби вражають людиноподібних мавп. Раніше було підтверджено наявність зворотного зв"язку – примати передали деякі інфекції (наприклад вірус ВІЛ/СНІД) людині. Існування ланцюжка людина-мавпа було доведено міжнародною групою вчених, що представляють різні дослідницькі центри США та Європи. Їхні дослідження проводилися в Кот Д" Івуарі в період з 1999 по 2006 рік.

Як виявилось, віруси, які викликають респіраторні захворювання у людини, передаються і шимпанзе, що живуть у заповідниках. Через це абсолютно всі примати, за якими спостерігали, захворіли, а багато хто з них помер. Дослідження тканин померлих мавп підтвердило, що причиною їхньої смерті були широко поширені людські віруси (у людини вони зазвичай викликають ГРЗ середньої тяжкості, але іноді приводять і до розвитку пневмонії).

Таким чином, ставиться під питання виправданість "екологічного туризму". У рамках подібних турів мандрівники пересуваються місцями проживання диких мавп. Раніше було прийнято вважати, що подібний вид бізнесу має лише плюси, оскільки дозволяє отримати кошти на охорону місця існування людиноподібних мавп. Нині вигоди екологічного туризму опинилися під питанням.

Автори дослідження зазначили, що після підтвердження факту передачі вірусу від людини до мавпи, вони різко змінили правила спостереження за приматами. Учасники експедиції не наближалися до шимпанзе на відстань ближче 7 метрів, носили марлеві маски і регулярно дезинфікували своє взуття. Детальний опис висновків дослідження буде опублікований журналом Current Biology, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «Мавпам загрожують людські хвороби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути