четвер, 10 грудня 2009 16:01

Обама знає, що не заслужив Нобелівську премію

Обама знає, що не заслужив Нобелівську премію

Президент США Барак Обама сьогодні урочисто отримав Нобелівську премію миру. У своїй промові перед журналістами, він визнав, що критика його нагородження має під собою підстави. Але президент сподівається, що її рівень зменшиться, коли він досягне своїх цілей, які включають скорочення ядерної зброї і утримання зміни клімату, передає Reuters.

"Я не маю жодного сумніву, що можуть бути й інші, хто більше заслуговують на цю винагороду. Моїм завданням є продовжувати рухатися тим шляхом, який я вірю, є важливим не тільки для Америки, але і для довготривалого миру в світі", - відповів Обама на запитання журналіста з приводу того, як він планує використати почесну нагороду, щоб просувати свої цілі.

Обама додав, що його метою є світ, вільний від ядерної зброї і зміни клімату. Він прагне "стабілізувати країни, подібні до Афганістану", та "мобілізувати міжнародні зусилля для боротьби з тероризмом, який несумісний з нашими цінностями й ідеалами".

Він сказав, що деякі з його ініціатив вже починають приносити плоди.

"Я не прагну виграти змагання в популярності або отримати нагороду... Моя мета полягає у тому, щоб просувати американські інтереси, посилювати нашу економіку вдома, і зробити нас силою, яка буде діяти на благо світу", - сказав він.

"Якщо я виконаю ці завдання, можливо рівень критики зменшиться, хоча я і не хвилююся з цього приводу. Якщо я не буду успішним, вся похвала і нагороди світу не зможуть цього приховати", - сказав президент США.

Він ще раз підтвердив, що американські солдати почнуть передачу відповідальності за безпеку Афганістану місцевим силам в липні 2011 року, але сказав, що це відбудеться не миттєво.

Під дощем, за температури трохи вище нуля, тисячі людей вийшли на вулиці, щоб привітати Обаму - першого президента США, який відвідав Норвегію з часів Білла Клінтона в 1999 році.

Трохи осторонь стояла група протестуючих з плакатами "Обама, ти виграв - тепер заслужи!"

Обама - третій чинний президент США після Теодора Рузвельта і Вудро Вільсона, який отримав цю нагороду. Джиммі Картера номінували через два десятиліття після того, як він залишив посаду. Серед інших видатних лауреатів Нобелівської премії були Нельсон Мандела, Мартін Лютер Кінг та Матінка Тереза.

Переклад: Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Обама знає, що не заслужив Нобелівську премію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути